Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυροσβεστική κατάφερε σήμερα το πρωί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων, που δέσποζε για πάνω από 800 χρόνια στο Παρίσι.

Ads

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το μνημείο – ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία και την παγκόσμια κληρονομιά. «Notre Drame» (Το Δράμα Μας) γράφει η Liberation στο πρωτοσέλιδό της για την ανείπωτη καταστροφή, παραφράζοντας το «Notre Dame» (Η Παναγία μας), όπως αποκαλείται ο ιστορικός ναός στα Γαλλικά. 

Η φωτιά, φέρεται να ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ναού κι εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Η κτιριακή δομή του ναού παρέμεινε ωστόσο όρθια.

Οι πυροσβέστες της γαλλικής πρωτεύουσας έδωσαν μία άνιση μάχη για να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και, ανεκτίμητης αξίας, έργα τέχνης ήταν δυνατόν.  Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά και είναι ευτυχώς το μόνο θύμα της πυρκαγιάς.

Αποσβολωμένοι, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η εικόνα θύμιζε ένα απόσπασμα από την «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό, στο οποίο περιγράφει τα βαριά μαύρα σύννεφα στον ουρανό σαν αιώρες φτιαγμένες από κλαδιά μυρτιάς και τα παρομοιάζει με ιστούς αράχνης στον έναστρο ουρανό. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία κι άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί.

Μακρόν: «Θα ανοικοδομήσουμε την Notre Dame μαζί»

Ads

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Παγκόσμιο σοκ

Η καταστροφή προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. 

Η UNESCO στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, Οντρεΐ Αζουλέ. Εξάλλου η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα». Σε ένα tweet που ανάστησε, ο Γκουτέρες προσθέτει ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο twitter.

«Πόσο θλιβερό θέματα. Πόση φρίκη. Μοιράζομαι τα συναισθήματα του γαλλικού έθνους, που είναι επίσης τα δικά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στα γαλλικά. «Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. Είμαστε όλοι μαζί με το Παρίσι απόψε», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για την πυρκαγιά στον γοτθικό καθεδρικό ναό, «σύμβολο της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται στον γαλλικό λαό και στους πυροσβέστες που μάχονταν με τη «φρικτή πυρκαγιά». Το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη και διαβεβαίωσε ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αισθήματα βαθειάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων. «Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μaς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας