Η πανδημία αποδεικνύεται μποναμάς για τους δισεκατομμυριούχους. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 10 Απριλίου 2020, 34 από τους πλουσιότερους 170 δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οκτώ έχουν δει άνοδο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Institute for Policy Studies.

Ads

Κανένας δεν έχει ωφεληθεί όσο ο Jeff Bezos,ο ιδιοκτήτης της Αmazon , του οποίου η αύξηση του πλούτου είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σύγχρονων αγορών. O πλούτος του Bezos έχει αυξηθεί πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου 2020 και 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 21 Φεβρουαρίου 2020, την αρχή της πανδημίας COVID-19. Αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση του πλούτου, από την αρχή της χρονιάς, είναι μεγαλύτερη από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ονδούρας(23,9 δισεκατομμύρια δολάρια)

Μεταξύ 18 Μαρτίου και 10 Απριλίου 2020, πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 15%, αναλύει η έρευνα. . Κατά τις ίδιες τρεις εβδομάδες, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 282 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση σχεδόν 10%.

Πόσο κέρδισαν οι δισεκατομμυριούχοι επί πανδημίας

  1. Jeff Bezos, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon: έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια (25 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή τους έτους)
  2. Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX: έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια
  3. MacKenzie Bezos,. πρώην σύζυγος του πρώτου, μυθιστοριογράφος και φιλάνθρωπος: έως 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 15 Απριλίου 2020)
  4. Eric Yuan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zoom: πάνω από 2,58 δισεκατομμύρια δολάρια
  5. Steve Ballmer, ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Clippers και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft: έως 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια
  6. John Albert Sobrato ιδιοκτήτης ακινήτων Silicon Valley: έως 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια
  7. Joshua Harris, Συνιδρυτής Apollo Global Management  και ιδιοκτήτης πολλών επαγγελματικών αθλητικών ομάδων: έως 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια
  8. Rocco Commisso Συνιδρυτής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mediacom Communications και ιδιοκτήτης δύο επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου: έως 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι δισεκατομμυριούχοι και οι υπόλοιποι, σύμφωνα με την έρευνα.
 
Τρεις δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ – Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ – συνεχίζουν να κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το χαμηλότερο μισό όλων των νοικοκυριών των ΗΠΑ. Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί, στη λίστα του Forbes 400, κατέχουν τόσο πλούτο όσο το 64% της Αμερικής, σχεδόν τα δύο τρίτα των νοικοκυριών της χώρας.

Ads

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής αυξήθηκε 10,6 τοις εκατό, αφότου εκλέχθηκε ο Τραμπ.

Μεταξύ 1980 και 2018, οι φόροι που πληρώθηκαν από τους δισεκατομμυριούχους της Αμερικής, μετρούμενο ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκαν κατά 79 τοις εκατό.

  • Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε γρήγορα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Μεταξύ 2010 και 2020, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 80,6%.
  • Μεταξύ 1990 και 2020, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1.130%, αύξηση μεγαλύτερη κατά 200 φορές από την αύξηση του μέσου όρου του πλούτου στις ΗΠΑ που ήταν 5,37%.
  • Ως ποσοστό του πλούτου τους, οι φορολογικές υποχρεώσεις των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής μειώθηκαν κατά 79% μεταξύ 1980 και 2018.

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία με τρισεκατομμύρια επιπλέον εθνικό χρέος », καταλήγει ή έρευνα, , θα είναι αναπόφευκτη μια σημαντική αύξηση των φόρων. Οι σούπερ-πλούσιοι μας πρέπει να αναλάβουν ένα δίκαιο μερίδιο αυτών των αυξήσεων ».

Προτάσεις του Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  • Δημιουργήστε μια Επιτροπή Παρακολούθησης Κερδών εν μέσω Πανδημίας.
  • Αποθαρρύνετε τον παράνομο/αδήλωτο πλουτισμό μέσω ενός νόμου περί εταιρικής διαφάνειας.
  • Εισπράξτε ένα έκτακτο φόρο 10% στο εισόδημα των δισεκατομμυριούχων.
  • Κάντε τον ομοσπονδιακό φόρο ακίνητης περιουσίας πιο προοδευτικό και θεσπίστε φόρο περιουσίας.
  • Τερματίστε το παγκόσμιο σύστημα κρυμμένου πλούτου.