Περισσότεροι από 35.000 Βρετανοί έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το πρωί -και ο ρυθμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς- κείμενο διαμαρτυρίας για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα τους του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την πρότασή του για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ads

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, ο Τραμπ -υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- πρότεινε την επιβολή απαγόρευσης εισόδου των μοσουλμάνων στο αμερικανικό έδαφος μέχρι «οι εκπρόσωποι της χώρας να καταλάβουν τι γίνεται».

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε, ο Τραμπ υπερασπίσθηκε εκ νέου τη θέση του, λέγοντας ότι δεν είναι χειρότερη από τον περιορισμό 110.000 Ιαπώνων σε στρατόπεδα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την προεδρία του Φράνκλιν Ρούζβελτ, μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΛευκός Οίκος: Ακατάλληλος για πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ads

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει την δικαιοδοσία να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άτομα που έχουν αναμειχθεί σε αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως μη αποδεκτή συμπεριφορά. Κατά το παρελθόν, έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε άτομα που θεωρείται ότι υποκινούσαν βία μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Σε περίπτωση συγκέντρωσης 100.000 υπογραφών το θέμα μπορεί να εισαχθεί για συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ότι τα σχόλια του Τραμπ «προκαλούν διχόνοια, είναι ενοχλητικά και απλώς εσφαλμένα».

Βρετανική μουσουλμανική κοινότητα: 2,7 εκατ άνθρωποι 

Η Βρετανία κατοικείται από μία μουσουλμανική κοινότητα 2.7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού είναι μία από τις κρίσιμες μάχες του αιώνα αυτού και ανακοίνωσε στρατηγική για την καταπολέμηση της ιδεολογίας που προάγεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, της αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.