Λίγες μέρες αφότου δήλωνε ότι ήταν έτοιμος για συνομιλίες, ο Ντόναλντ Τράμπ εξαπέλυσε μια ευθεία απειλή για το Ιράν, υποδηλώνοντας ότι η χώρα θα καταστραφεί εάν επιτεθεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ads

«Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!». Με αυτά τα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την ανθρωπότητα να αναρωτιέται αν μόλις προανήγγειλε τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω Twitter.

Πριν από το εμπρηστικό ποστ του Τραμπ είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και μία ρουκέτα στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης όπου στεγάζονται πολλά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες. Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, η Ουάσιγκτον απέστειλε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Ερυθρά Θάλασσα το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», την προηγούμενη εβδομάδα διέταξε την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ από το μη μόνιμο προσωπικό, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν επάνω από τα νερά του Κόλπου να επιδεικνύουν προσοχή. Την ίδια στιγμή η Exxon Mobil απομάκρυνε το ξένο προσωπικό από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, ενώ το Μπαχρέιν ειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και το Ιράν. Όλες τους, κινήσεις που θυμίζουν κάτι από πόλεμο.

Tο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι σίγουρα «πολεμικό» και οι απειλές που οι δύο χώρες ανταλλάζουν αυξάνουν την αστάθεια, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, που ούτως ή άλλως ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Ο κίνδυνος είναι προφανής και εύλογος. Αμερικανικά στρατεύματα και ιρανικές ή υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, τόσο στο Ιράκ και τη Συρία, όσο και στον Περσικό Κόλπο. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν την επίθεση στην Υεμένη εναντίον των φιλοϊρανικών δυνάμεων, ισοπεδώνοντας τη χώρα, δολοφονώντας αμάχους και προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίσης που έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις.

Ads

Εάν λοιπόν το Ιράν ή οι σύμμαχοί του απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω αρχίζοντας να χύνουν αίμα Αμερικανών στρατιωτών ή πλήττοντας την πετρελαϊκή υποδομή των συμμάχων της Ουάσιγκτον, τα πράγματα πολύ εύκολα μπορούν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Πολύ περισσότερο, που, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Ομπάμα, σήμερα δεν υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για τη διαχείριση μιας κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Λευκός Οίκος έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο Ιράν, εν μέσω πολλών αμερικανικών ανακοινωθέντων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με το γνωστό πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, προωθεί μια σκληρή γραμμή για το Ιράν, αλλά ακόμα πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο αντιστέκονται. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να «ηρεμήσει» τον Μπόλτον. Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα εάν η Ουάσιγκτον θα πάει σε πόλεμο με την Τεχεράνη, ο Τράμπ έδωσε την εξής απάντηση: «Ελπίζω πως όχι». Αυτό το σχόλιο ήρθε μια μέρα αφού εξέφρασε την επιθυμία του για διάλογο, γράφοντας στο Twitter και πάλι ότι είναι βέβαιος ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις συνομιλίες.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι το γιατί έγραψε ο Τραμπ αυτό που έγραψε; «’Ελαβε κάποια διαβαθμισμένη ενημέρωση ή απλά είδε κάτι στην τηλεόραση;», αναρωτιέται η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στις ΗΠΑ, Patty Culhane.

Ο Trita Parsi, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown κι εξειδικευμένος στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε την απειλή του Τραμπ ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» κι έκανε λόγο μάλιστα για σχιζοφρενική στάση. Προσπαθώντας να μπει στο μυαλό του Τραμπ εκτιμά πως «αν υπάρχει πραγματικά λογική πίσω από όλα αυτά», φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος καθοδηγήθηκε να πιστέψει – πιθανώς από ανθρώπους όπως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζον Μπόλτον – ότι το Ιράν θα είναι ένας εύκολος στόχος. «Όταν οι μυστικές υπηρεσίες τον ενημέρωσαν ότι το Ιράν είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, αυτό φαίνεται να τρόμαξε τον Τραμπ γιατί είναι αρκετά έξυπνος να καταλάβει ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο κι ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Κι έτσι εμφανίστηκε και πιο μετριοπαθείς στις δηλώσεις του», λέει στο Al Jazeera. «Όμως κάθε τόσο οι παρορμήσεις του τον κυριεύουν και τότε κάνει την εμφάνισή στο Twitter και λέει πράγματα που είναι γενοκτονικά», καταλήγει ο καθηγητής.

Το να απειλεί κανείς ανοιχτά μια τόσο σημαντική χώρα της Μέσης Αντολής είναι επικίνδυνο, ειδικά όταν οι απειλές εκτοξεύονται από τη χώρα που αποχώρησε τον Μάιο του 2018 μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έσπασε τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), που είχε συνάψει πριν 32 χρόνια με τη Ρωσία. Το να απειλείς ότι θα εξαφανίσεις το Ιράν από προσώπου γης, είναι επίσης ένα στρατηγικό λάθος για τις ίδιες τις ΗΠΑ, σημειώνει ο Βρετανός πολιτικός και δημοσιογράφος, George Galloway, στο Russian Today. Όπως σημειώνει η κλιμάκωση της πυρηνικήw έντασης δεν γνωρίζει σύνορα και οι απειλές αυτές είναι ικανές να πυροδοτήσουν έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε άλλωστε έναν σαφή κίνδυνο για την ασφάλεια του πλησιέστερου διεθνούς εταίρου του Τραμπ στην περιοχή, του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εντός του εύρους της τρέχουσας στρατιωτικής τεχνολογίας του Ιράν, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής. Αρκεί κανείς να θυμηθεί την πρώτη εβδομάδα του Πόλεμου του Κόλπου το 1991, όταν οι απαρχαιομένοι πύραυλοι «Σκουντ» του ΣαντάμΧουσείν έπληξαν το Ισραήλ αλλά και το τι συμβαίνει με τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα για να αντιληφθεί κανείς τι θα μπορούσε να σημαίνει μια βροχή από ιρανικούς πυραύλους στο Τελ Αβίβ. Αν δε σκεφτεί κανείς τον πόλεμο στο Ιράκ, η ιδέα της επανάληψης ενός τέτοιου πολέμου, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα δεδομένου ότι το Ιράν είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο από το Ιράκ και 3 φορές περισσότερο πυκνοκατοικημένο, χωρίς συμμάχους, χωρίς δικαιολογία και χωρίς κανένα σχέδιο, τρομάζει και τη φαντασία.

Όπως τονίζει, ο Τραμπ φαίνεται επίσης να αγνοεί ή να υποτιμά τον ζήλο της Ιρανικής ηγεσίας και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, για τους οποίους ο θάνατος στον πόλεμο θα είναι ένα εισιτήριο για τον Παράδεισο… το λιγότερο.

Επιπλέον, σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο ενός «λάθος συναγερμού» που μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο, όπως έγινε άλλωστε στον κόλπο του Τονκίν ώστε να βρεθεί ένας λόγος για την επίθεση στο Βιετνάμ. Ένας λάθος συναγερμός που θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή το Ιράν, ή ακόμα και από παράγοντες που θα ήθελαν να σύρουν τις δύο αυτές χώρες σε πόλεμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Χίτλερ είχε ανακοινώσει στο Ράιχσταγκ ότι η Πολωνία επιτέθηκε στην Γερμανία και ότι οι οι γερμανικές δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση, όταν η στην πραγματικότητα η Βέρμαχτ είχε ήδη εισβάλει στην Πολωνία, πριν ακόμα να της κηρύξει τον πόλεμο.

Το Ιράν πάντως έδωσε το στίγμα του μέσω του υπουργού Εξωτερικών του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος στην περιοχή, καθώς η Τεχεράνη δεν επιθυμεί μια πολεμική διαμάχη. «Δεν θα υπάρξει πόλεμος επειδή ούτε θέλουμε έναν πόλεμο, ούτε κάποιος έχει την ιδέα ή την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν», είπε με νόημα. Διαμήνυσε επίσης πως «οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν την πικρή γεύση της ήττας στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγουν εναντίον «του ιρανικού έθνους».

Σε αυτό το πλαίσιο το τιτίβισμα του Τραμπ φαντάζει ως μια από τις πιο ανησυχητικές δηλώσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Ίσως να έχει έρθει η ώρα λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του στο Twitter, πριν αυτός γίνει… όπλο μαζικής καταστροφής.