«Αναστήθηκε» και πήρε προαγωγή ο Ρι Γιονγκ Γκιλ, αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας, που σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας είχε εκτελεστεί τον περασμένο Φεβρουάριο κατ’ εντολήν του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδεται είδηση που αφορά σε εκτελέσεις τις οποίες υποτίθεται ότι διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις που δεν έχουν διαψευστεί. Σε γενικές γραμμές η ενημέρωση από το εσωτερικό της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Η «είδηση» της εκτέλεσης του Ρι Γιονγκ Γκιλ εξάλλου ενισχύθηκε από την ανακοίνωση του επίσημου Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) ότι ο στρατηγός απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Κατόπιν, ο Ρι Γιονγκ Γκιλ δεν εμφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, όπως γράφουν όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα, κατά το τετραήμερο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο στρατηγός εμφανίστηκε και έφυγε έχοντας αναλάβει όχι ένα αλλά τρία σημαντικά πόστα: Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Επιτροπής και μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κόμματος.

Ads

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωση την… επιστροφή του στρατηγού από τους νεκρούς αφού ανέλυσε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον Ρι Γιονγκ Γκιλ στο Συνέδριο.