Η Μόνικα Μπαλτοδάνο ήταν μαθήτρια όταν εντάχθηκε στο κίνημα για την ανατροπή της δικτατορίας στην Νικαράγουα. Το 1972 έγινε μέλος μιας ένοπλης ομάδας νεαρών επαναστατών και το 1974 πέρασε στη παρανομία. Το 1977, ήδη επικεφαλής των Σαντινίστας στη Βόρεια Νικαράγουα, συνελήφθη και βασανίστηκε για εννέα μήνες στις φυλακές του δικτάτορα Σομόζα. Μία από τις αδελφές της έχασε τη ζωή της σε μια βομβιστική επίθεση, ενώ η δεύτερη έχασε τα χέρια της από μια βόμβα.

Ads

Μετά την αποφυλάκιση της, η Μπαλτοδάνο ανέλαβε διοικήτρια των ανταρτών στη πρωτεύουσα Μανάγκουα και ηγήθηκε της τελευταίας επίθεσης που οδήγησε το 1979 στην ανατροπή της δικτατορίας.

Κατέλαβε υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις μετά την επανάσταση, αλλά σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, στον οποίο αποδίδει αυταρχισμό και διαφθορά. Στη συνέντευξη που μου έδωσε στην Μανάγκουα, κατηγορεί τον  Ορτέγκα και την γυναίκα του, ότι ιδιωτικοποίησαν την επανάσταση.

Η «δυναστεία Ορτέγκα» ήταν μια από τις βασικές αιτίες της λαϊκής δυσφορίας που εκδηλώθηκε ανοικτά με την εξέγερση που σημειώθηκε ένα χρόνο πριν, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις και πάνω από 300 νεκρούς. Ο 73χρονος Ορτέγκα υποστηρίζει ότι η εξέγερση ήταν υποκινούμενη από τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να κατατάσσουν την Νικαράγουα στο «τρίγωνο του κακού» μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί την πολιτική κρίση και τις συλλήψεις αντικαθεστωτικών για να επέμβει στη χώρα. Στη συνάντηση με τον Ορτέγκα  αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχα εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, τόνισα ότι για να αποτραπούν οι ξένες επεμβάσεις θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με τη δημοκρατική αντιπολίτευση για την εξεύρεση  πολιτικής λύσης. 

Ads

image

Στην συνομιλία  με τον πρόεδρο Ορτέγκα πήρε μέρος και η Ροζάριο Μουρίλλο,(φωτο) η 67χρονη σύζυγος του προέδρου που κατέχει σήμερα τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας. Οι φήμες τη φέρνουν να φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να αναλάβει την προεδρία καθώς επίσης και ότι είναι αυτή που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα, ακόμη και σήμερα. 

Στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την συνάντηση με το προεδρικό ζεύγος, δήλωσα ότι «δεν υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία του τύπου και με πολιτικούς κρατούμενους». (στο 3.48 του βίντεο που ακολουθεί)