Η Νικαράγουα μοιάζει με θέατρο όπου παίζεται ο Μάκβεθ ζωντανά.
Στο έργο του Σαίξπηρ ένας επιτυχημένος πολέμαρχος τυφλώνεται, υπό την επιρροή της συζύγου του, από την εξουσία. Σε αυτή την φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής, το ρόλο του Μάκβεθ παίζει ο ηγέτης των Σαντινίστας και νυν πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα.
Χθες 27 Απριλίου, τα κινήματα της αντιπολίτευσης καλούσαν σε διαδήλωση με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης, ένα χρόνο πριν. Τον Απρίλιο του 2018, ξεκίνησαν ταραχές όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα. Τα αιτήματα των συνταξιούχων έσπευσαν να υποστηρίξουν διανοούμενοι και φοιτητές, η αναταραχή επεκτάθηκε στις λαϊκές συνοικίες σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις. Από τους 322 νεκρούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν διαδηλωτές, κάποιοι έχουν πυροβοληθεί εξ επαφής ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές που συνάντησα στη Μανάγκουα, πολλοί έχουν δολοφονηθεί από ελεύθερους σκοπευτές. Περίπου 60 χιλιάδες έχουν αυτοεξοριστεί στις γειτονικές χώρες ενώ πάνω από 600 άτομα βρίσκονται στη φυλακή, ανάμεσα τους και πρώην ηγετικά στελέχη των Σαντινίστας.
Ένας από αυτούς είναι ο πρώην ταγματάρχης του Λαϊκού Στρατού Κάρλος Μπρένες, που ανέτρεψε το αμερικανόφιλο καθεστώς του δικτάτορα Σομόζα, στη πραγματικότητα μιας 42χρονης οικογενειακής δυναστείας. Ήρωας της επανάστασης του 1979 o Mπρένες συνελήφθη και κρατείται εδώ και μήνες, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Στη μαυρόασπρη φωτογραφία από τα επαναστατικά χρόνια, φιγουράρει ακριβώς δίπλα στον Ντανιέλ Ορτέγκα.
Ο Μπρένες αντιμετωπίζει τη κατηγορία της τρομοκρατίας, όπως και πολλοί από τους συλληφθέντες. Μοιάζει σαν στη Νικαράγουα να δρουν περισσότεροι τρομοκράτες από ότι στη Συρία. Πολλοί από αυτούς είναι δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς είναι ο Μιγκέλ Μόρα που συνάντησα, στα πλαίσια μιας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου και μαγνητοσκόπησα μέσα στο κελί του, στη φυλακή του El Chipote.
Μετά την επανάσταση μια σειρά από μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και καταπολέμησης του αναλφαβητισμού βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο ζωής. Αλλά οι ΗΠΑ δεν χώνεψαν ποτέ αυτή τη νέα Κούβα που πήγε να σκάσει κάτω από τη μύτη τους. Εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τους « Κόντρας » μια συμμορία κακοποιών, αντικομουνιστών και νοσταλγών του παλιού καθεστώτος που προκάλεσε από τα μέσα της δεκαετίας του 80 έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας. Οι ΗΠΑ πήραν ενεργά μέρος στον πόλεμο, ναρκοθετώντας τα λιμάνια, ενέργεια για την οποία καταδικάστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το 1990, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, ο Ντανιέλ Ορτέγκα έχασε τις προεδρικές εκλογές από την συντηρητική αντίπαλο του Βιολέτα Τσαμόρο, που στα μάτια των πολιτών μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να διευκολύνει την ειρήνευση. Επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τα επόμενα 16 χρόνια, ο Ορτέγκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2006 και επανήλθε στην εξουσία, με μια πολύ πιο μετριοπαθή πλατφόρμα που προέβλεπε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και την πανίσχυρη καθολική εκκλησία: ζήτησε από τον συντηρητικό καρδινάλιο συγνώμη για την προηγούμενη πολιτική της επανάστασης απέναντι στην εκκλησία και υποστήριξε έναν αναχρονιστικό νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμη και για λόγους υγείας ή για θύματα βιασμού, ανατρέποντας μια πιο ανεκτική νομοθεσία που ίσχυε στη χώρα από το 1837.
Άθεος παλιότερα, ασπάστηκε τον καθολικισμό και ζήτησε από τον καρδινάλιο να τον παντρέψει με τη σύντροφο του Ροζάριο Μουρίλλο. Η τελευταία κατέχει σήμερα τη θέση της αντιπροέδρου της χώρας, ενώ το προεδρικό ζεύγος ελέγχει όλους τους θεσμούς, από τον Στρατό και την Αστυνομία μέχρι τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Τα παιδιά Ορτέγκα ελέγχουν από τα βενζινάδικα μέχρι πολλά από τα ΜΜΕ.
Πολλά από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να κλείσουν, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός της Λουσία Πινέδα που επίσης βρέθηκε κατευθείαν από το γραφείο της σε ένα κελί μαζί με 4 άλλες κρατούμενες.
Η αμερικανική διοίκηση Τράμπ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την «κομουνιστική κυβέρνηση» προχωρώντας σε οικονομικές κυρώσεις και απειλώντας με εμπάργκο την Νικαράγουα. Κάτω από την πίεση και άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής ο Ορτέγκα δέχθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Η τελευταία θέτει ως όρο την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, αίτημα το οποίο η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να ικανοποιήσει.
Στη συνάντηση που είχαμε με τον Ντανιέλ Ορτέγκα του ζήτησα να προχωρήσει στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και των δημοσιογράφων.
*Διαβάστε αύριο: Monica Baltodano, ηγετική μορφή των Σαντινίστας: ο Ντανιέλ Ορτέγκα και η σύζυγος του ιδιωτικοποίησαν την επανάσταση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >