O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκινά την «κυλιόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου Sinovac, σημειώνοντας ότι η διαδικασία «θα πάρει λιγότερο χρόνο απ’ότι συνηθίζεται, λόγω της δουλειά που έχει ήδη γίνει».

Ads

Τα προκαταρκτικά δεδομένα πάντως, αναφέρεται στο δελτίου τύπου, δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα και ότι θα εκτιμηθεί «η συμβατότητα με τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για την αποτελεσματικότητα. την ασφάλεια και την ποιότητα».

Με τη διαδικασία της «κυλιόμενης αξιολόγησης» εξετάζονται κι άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Spurnik, της CureVac και της Novavax. Το κινεζικό εμβόλιο παρουσιάζει διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητα σε μελέτες, που κυμαίνονται από 51% έως 82%.

Έχει εγκριθεί από τις κινεζικές αρχές για χρήση, μαζί με άλλα τρία εγχώρια εμβόλια, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δείχνουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από τα δυτικά εμβόλια. Απόφαση για έγκριση του εμβολίου αναμένεται να πάρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα τέλη της εβδομάδας.

Ads

To Sinovac εκτός από την Κίνα, χορηγείται ήδη, μεταξύ άλλων, στη Χιλή, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία και την Τουρκία. Συνολικά τουλάχιστον 22 χώρες έχουν δώσει την έγκρισή τους για το Sinovac, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο δυο άλλα κινεζικά εμβόλια της Sinopharm φαίνεται ότι είναι πιο δημοφιλή αφού, πάντα σύμφωνα με το AFP, χορηγούνται σε τουλάχιστον 42 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Αντίστοιχα το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον 165 χώρες, των Pfizer / BioNTech σε 94 και της Moderna σε 46.