Οι δημόσιες δηλώσεις για την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, η διπλωματία ή η υγεία του Προέδρου Ερντογάν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την καθημερινή πραγματικότητα της χώρας.

Ads

Είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί αυτή η δήλωση: Τα στατιστικά στοιχεία και εκείνα που παρέχονται από ανεξάρτητους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς διαφέρουν εντελώς. Οι επίσημες αρχές, κατακόκκινες από την ψευδή αισιοδοξία τους και κατακίτρινες ως προς τα ψέματά τους, επικαλούνται απίστευτα, εξαιρετικά θετικά, στοιχεία, ενώ οι πολίτες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι καθημερινά. Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδονται από τις μεγάλες ουρές έξω από τα αρτοποιεία και από τους ανθρώπους που ψάχνουν μέσα στους κάδους απορριμμάτων, για να βρουν ένα μικρό κομμάτι ψωμί. Επιπλέον, τα αφεντικά των ΜΜΕ, ακόμη και οι μεγαλοβιομήχανοι, έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται για την κακοδιαχείριση των δημόσιων υποθέσεων και της οικονομίας.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού το 2021, σύμφωνα με την επίσημη τουρκική στατιστική υπηρεσία («TUIK») είναι 36,08%. Πρώτος στην Ευρώπη, όγδοος στον κόσμο! Αντίθετα, το Εξειδικευμένο Τμήμα («ENAG») του Πανεπιστημίου Yeditepe δημοσίευσε την έκθεσή του για τον πληθωρισμό, στην οποία ο ετήσιος ρυθμός είναι 82, 81%. Πρόκειται για διαφορά 46,73 μονάδων!

Οι αριθμοί εξηγούν πολλά: Ειδικότερα, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι πλέον 4.253 τουρκικές λίρες (LT), ήτοι 272 ευρώ για τους εργάτες, 4.115 LT (263 ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους και 3.166 LT (203 ευρώ) για τους συνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά, ο μισθός ενός βουλευτή είναι 28.600 LT (1.833 ευρώ). Προσοχή ο Ερντογάν, ως Πρόεδρος, λαμβάνει πλέον με την πρόσφατη αύξηση μισθό 100.750 LT (6.458 ευρώ). Λαμβάνει, επίσης, μισθό συνταξιούχου 40.300 LT (2.583 ευρώ). Έτσι, λαμβάνει συνολικά 9.041 ευρώ, ενώ όλα τα έξοδα και οι δαπάνες του χρηματοδοτούνται από το Παλάτι. Λαμβάνει το μισθό 34 δημοσίων υπαλλήλων.

Ads

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος δεν έχει καμία γνώση ή κατάρτιση στα οικονομικά, κάνει σουρεαλιστικές και ακατανόητες δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σε ερώτηση σχετικά με τις προβλέψεις του για το μέλλον των συναλλαγματικών ισοτιμιών είχε πει: «Κοιτάξτε με βαθιά στα μάτια». Πιο πρόσφατα είπε: «Στη διαχείριση της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αφήνουμε πλέον τις ορθόδοξες πολιτικές και υιοθετούμε ετερόδοξες πολιτικές». Ο μέσος πολίτης σκέφτεται μόνο πώς θα γεμίσει το καλάθι του στο παζάρι και δεν καταλαβαίνει τίποτα από αυτές τις ετερόδοξες πολιτικές! Δεκάδες πολίτες εκφράζουν τη λύπη τους για τις προηγούμενες πολιτικές επιλογές τους στο πρόγραμμα «vox pop»: «Είχα ψηφίσει το AKP. Να μου κοπεί το χέρι. Δεν θα ξαναψηφίσω αυτούς τους κλέφτες!».

Μέσα σε ένα μήνα όλα έχουν ακριβύνει κατά τουλάχιστον 50% στην Τουρκία λόγω των παράξενων ελιγμών του Ερντογάν. Και καθημερινά η κυβέρνηση ανακοινώνει νέες αυξήσεις: Φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, ψωμί, καπνό, αλκοολούχα ποτά … κλπ … Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν ουσιαστικά δύο ειδών εξηγήσεις για να ηρεμήσουν τον λαό και να κρύψουν την ευθύνη και την αποτυχία τους:

Μας πολιορκούν σκοτεινές ξένες δυνάμεις που επιθυμούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη της αγαπημένης μας πατρίδας! Τα λόμπι συμφερόντων και δολαρίου μας επιτίθενται!
Ο Καλός Θεός δοκιμάζει την υπομονή και την επιμονή μας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να περιμένουμε και να υπακούμε.

Επιπλέον, το επώνυμο του Υπουργού Οικονομικών, Νεμπατί, σημαίνει στα τουρκικά «Φυτικός». Ο Οζγκέν Ακάρ, αρθρογράφος της καθημερινής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» (κεμαλικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας, 24.000 φύλλων) πιστεύει ότι «αυτό το όνομα του ταιριάζει καλά, καθώς εκφράζει την φυτική, κωματώδη, κατάσταση της τουρκικής οικονομίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Ερντογάν, πρώην διανομέας μιας μάρκας μπισκότων, υπερηφανεύεται ότι είναι ειδικός οικονομολόγος, αυτοδίδακτος, καθώς οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι δεν έχει καν πτυχίο, και του αρκεί να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία των διεθνών χρηματιστηρίων, των παγκόσμιων τραπεζών και των ανεξάρτητων οργανισμών. Οι τελευταίοι προβλέπουν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον την πλήρη χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.