«Υπάρχουν ακόμα πολλά για να γίνουν» στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, αναγνώρισε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ads

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζιντάο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τέθηκε επανειλημμένα από τον τελευταίο το θέμα της βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γουάν, το οποίο όπως είπε παραμένει υποτιμημένο, και να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά.

Ο κ.Ομπάμα χαιρέτισε τη δέσμευση του Κινέζου ομολόγου του ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα. «Χαιρετίζω την προθυμία του να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής με τον ομόλογό του.

Στο «ευαίσθητο» ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο κ. Ζιντάο για πρώτη φορά προέβη σε μία σημαντική υπαναχώρηση, δεσμευόμενος για προώθηση της δημοκρατίας, Ο Χου Ζιντάο παραδέχθηκε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και η χώρα του έχει πραγματοποιήσει «τεράστια πρόοδο» σε αυτό το θέμα.

Ads

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε τις ζωές των Κινέζων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την δημοκρατία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο Χου Τζιντάο. «Η Κίνα αναγνωρίζει και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι με τη διατήρηση αυτών των καθολικών δικαιωμάτων όλα τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα ευημερούν», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, Κίνα και ΗΠΑ αποφάσισαν τη σύσταση ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης προσωπικού στην πυρηνική ασφάλεια στο έδαφος της Κίνας.