Τη σύσταση ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης προσωπικού στην πυρηνική ασφάλεια στο έδαφος της Κίνας αποφάσισαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανού αξιωματούχου.

Ads

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα κατά την επίσκεψη του Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα εντός της ημέρας.

Το νέο κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από τη Κίνα και θα χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνογνωσία. Όπως ανακοινώθηκε αποστολή του κέντρου θα είναι η εκπαίδευση Κινέζων στην ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και σε τελική ανάλυση την αποτροπή της διάδοσης σχάσιμων υλικών, μία από τις βασικές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, περίπου 50 κράτη συσκέφθηκαν στην Ουάσιγκτον και δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν εντός μίας 4ετίας τα «σχάσιμα υλικά που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών».

Ads

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει την συνεργασία με την Κίνα σε δύο ευαίσθητα θέματα που αφορούν τα πυρηνικά προγράμματα της Βορείου Κορέας και του Ιράν.

«Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θέλει να βρει κοινό έδαφος με την Κίνα», δήλωσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του και χαρακτήρισε τις σινοαμερικανικές σχέσεις «κλειδί» για την παγκόσμια σταθερότητα κατά τον 21ο αιώνα.