Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από την Τρίτη ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Συνομιλίες που χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως το αίτημα για ανατίμηση του γιουάν, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εμπορικές διαφορές των δύο κρατών αλλά και το ζήτημα της Βορείου Κορέας.

Ads

Πρόκειται για την όγδοη συνάντηση των ηγετών των δύο δυνάμεων. Σήμερα, ο Χου Τζιντάο θα παραστεί σε επίσημο δείπνο και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα. Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρηθεί στο τέλος της επίσκεψης. Αν και ο πρόεδρος της Κίνας σπανίως δίνει συνεντεύξεις στις οποίες οι ερωτήσεις δεν υποβάλλονται γραπτώς, αυτή τη φορά θα δεχτεί ερωτήσεις από τέσσερις δημοσιογράφους, δύο κινέζους και δύο αµερικανούς.

Την Τρίτη, ο Χου Τζιντάο παρευρέθηκε σε δείπνο στον Λευκό Οίκο, μετά από ασυνήθιστη έως τώρα, πρόσκληση του προέδρου Ομπάμα. Σε αυτό συμμετείχαν έξι άτομα: ο κινέζος πρόεδρος και δυο σύµβουλοί του, ο Μπαράκ Οµπάµα, η Χίλαρι Κλίντον και ο σύµβουλος του αµερικανού προέδρου σε θέµατα ασφαλείας Τοµ Ντόνιλον. «Έχουμε να κερδίσουμε περισσότερα με τη συνεργασία μας παρά με συγκρούσεις», δήλωσε αναφερόμενη στη συνάντηση η κα Κλίντον.

«Δεν µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µόνο το άσπρο και το µαύρο για να περιγράψουµε τις σχέσεις ανάµεσα στις Ηνωµένες Πολιτείες και την Κίνα. Δεν είµαστε φίλοι, αλλά ούτε και αντίπαλοι. Συνέβησαν καλά και λιγότερο καλά πράγµατα. Ασφαλώς σήµερα επικρατεί καχυποψία. Υπάρχει δυσπιστία και από τις δυο πλευρές», είχε δηλώσει η ίδια πριν από λίγες ημέρες, περιγράφοντας το κλίµα που επικρατεί ανάµεσα στις δυο πλευρές.

Ads

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών δεν αναμένονται σημαντικές συμφωνίες, σύμφωνα με αναλυτές. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρένμιν του Πεκίνου Σι Γινχόνγκ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «παρατηρώντας τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις των τελευταίων ετών μπορούμε να πούμε ότι και η παραμικρή πρόοδος είναι σημαντική».

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να προχωρήσει στην αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, να ανοίξει τις κινεζικές αγορές στα αμερικανικά προϊόντα και να ανατιμήσει το γουάν. Στο επίκεντρο είναι και το θέμα των εξοπλισμών, καθώς η δοκιµή του αόρατου µαχητικού J20 έχει θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Ακόμα, άλλα θέματα που αναμένεται να θέσει ο Ομπάμα είναι οι απειλές της Βόρειας Κορέας, οι κυρώσεις στο Ιράν και ο κίνδυνος πολεµικής σύρραξης στο Σουδάν, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει το Πεκίνο.

Όσον αφορά στη νομισματική διαμάχη, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Χου στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει το υποτιµηµένο νόµισµά της. «Αυτή είναι µια άποψη που δεν έχουµε µόνο εµείς αλλά πολλές χώρες στον κόσµο», τόνισε ο Ρόµπερτ Γκιµπς.

Από την πλευρά του ο Χου Ζιντάο έχει υποστηρίξει ότι η κυριαρχία του δολαρίου συνιστά ένα «προϊόν του παρελθόντος», αν και αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητήσει συμβιβασμό, δεδομένου ότι εγκαταλείπει την προεδρία σε έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή, ο Χου αναμένεται να ζητήσει την αποχώρηση των αµερικανικών ναυτικών δυνάµεων από την Κίτρινη Θάλασσα, καθώς και να μεταφέρει την την κινεζική ανησυχία για το αμερικανικό χρέος.

Διαδηλώσεις

Εκατοντάδες Κινέζοι και Θιβετιανοί διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Χού Ζιντάο έφτανε στις ΗΠΑ. Πολλοί κρατούσαν πανό με συνθήματα που ζητούσαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να «νουθετήσει τον Χού». Συγκεκριμένα οι Θιβετιανοί, ζητούσαν από τον Ομπάμα να αναφερθεί στο θέμα του Θιβέτ στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο.