Σε πρώτο ενικό απαντά ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον αποκάλεσε «τρομοκράτη» και τον κατηγόρησε για τους νεκρούς στο Κομπάνι. Ο Ντεμιρτάς με επιστολή του από τη φυλακή, λέει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «αργά ή γρήγορα θα δικαστεί και η κοινή γνώμη θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι τρομοκράτης και ποιος δολοφόνος. 

Ads

«Το να μου επιτίθεσαι πανικόβλητα και άδικα τη στιγμή που εγώ βρίσκομαι ανάμεσα στα τέσσερα ντουβάρια, είναι μια στάση που απέχει πολύ από την ανδρεία», γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ντεμιρτάς στην επιστολή του, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr

Προσθέτει πως ο ίδιος παρά τις διώξεις και την φυλάκισή του δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί «την ατιμία και την παράδοση», ενώ το HDP και οι φίλοι του, εντός και εκτός της χώρας «θα αντισταθούμε ενάντια στο φασισμό και ιστορικά να είσαι βέβαιος πως θα κερδίσουμε». 

Οι δηλώσεις του Ερντογάν 

«Δεν έχουμε εξουσία να αποφυλακίζουμε τρομοκράτες από τη φυλακή. Αυτός ο άνθρωπος κάλεσε συμπατριώτες μου Κούρδους να βγουν στους δρόμους και να σκοτώσουν άλλους Κούρδους» είχε δηλώσει ο Ερντογάν στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News, για τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι «μόνο ένα από τα εγκλήματά του».

Ads

Ο Ντεμιρτάς απαντά στον Ερντογάν σε πρώτο ενικό

Καταρχήν την προσβολή που μέσω του προσώπου μου έκανες προς τη βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων, σου την επιστρέφω. Αλλά από μια άλλη σκοπιά επιθυμώ να σε «ευχαριστήσω» για αυτήν την ομολογία. Μας απάλλαξες από το βάρος να αποδείξουμε πως η σχετική με εμάς δικαστική διαδικασία δεν έχει σχέση με τα δικαστήρια αλλά η απόφαση είναι δική σου. 

Κάνω μια ανοιχτή έκκληση: Επί οκτώ μήνες τώρα κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές, που είναι υπό τις εντολές σου, δεν βρήκαν ούτε μία απόδειξη για το ότι εγώ κάλεσα τον κόσμο να βγουν και να καταστρέφουν για τα γεγονότα στο Κομπάνι.

Εάν διαθέτεις μια τέτοια απόδειξη, ζητάω να την δώσεις στους εισαγγελείς που απελπισμένα ψάχνουν να βρουν αποδείξεις. […]

Εκφράζω την «ευγνωμοσύνη» μου καθώς πριν ακόμη αρχίσει το δικαστήριο, με την καταδίκη από εσένα πως έβαλα να σκοτώσουν 54 άτομα, κατέστησες άχρηστη και δίχως νόημα όλη την μετέπειτα εκδίκαση. Αργά ή γρήγορα θα βρεθώ απέναντι στους δικαστές. 

Εκεί μπροστά στην κοινή γνώμη θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι τρομοκράτης και ποιος είναι δολοφόνος. Αλλά και πριν από αυτό, όλα είναι γνωστά ενώπιον του Δημιουργού. Στο μεταξύ, από τους 54 συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν στα γεγονότα του Κομπάνι, οι 44 ήταν μέλη του HDP…

Καταρχήν ο Νο1 πολιτικά υπεύθυνος για κάθε περιστατικό στη χώρα, είσαι εσύ που κυβερνάς δεκαπέντε χρόνια. Δεν μας διαφεύγει πως προσπαθείς αυτό να ξεχαστεί.

Το να μου επιτίθεσαι πανικόβλητα και άδικα τη στιγμή που εγώ βρίσκομαι ανάμεσα στα τέσσερα ντουβάρια, είναι μια στάση που απέχει πολύ από την ανδρεία. Θέλω να ξέρεις πως εκτός από τον Αλλάχ δεν φοβάμαι κανέναν. Δεν πρόκειται να ξεπέσω στη φτήνια τού να ζητιανεύω για έλεος ούτε εσένα ούτε τους εφαρμοστές των διώξεών σου. Ακόμη και αν ήξερα πως θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ την ατιμία και την παράδοση. 

Το HDP και όλοι οι φίλοι του HDP, εντός και εκτός, θα αντισταθούμε ενάντια στο φασισμό και ιστορικά να είσαι βέβαιος πως θα κερδίσουμε. Θέλω να ξέρεις πως αν και βρίσκομαι σε ένα κελί τύπου F, η συνείδηση μου είναι γαλήνια, ενώ είμαι άφοβος και χαρούμενος. Για αυτόν το λόγο «μην ανησυχείς παρακαλώ» άλλο για εμένα.