Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η διάσωση των 1.300 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Viking Sky, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο μετά από μηχανική βλάβη στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, καθώς η πρόσβαση στο μεγάλο πλοίο ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θυελλωδών ανέμων, με συνέπεια να έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα στην ξηρά μόλις 440 άτομα από τα 1300 που επιβαίνουν σε αυτό. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με σύμμαχο ωστόσο τον καιρό, καθώς η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή πέρασε και πλέον, με τη βοήθεια του φωτός, ο ρυθμός θα είναι αυξημένος και τα διασωστικά συνεργεία θα εργαστούν πιο εντατικά.

Ads

“Οι καιρικές συνθήκες κάνουν την επιχείρηση μεταφοράς δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος καθώς κάθε φορά τα ελικόπτερα απομακρύνουν 15 -20 επιβάτες“, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κέντρο Διάσωσης, ο Per Fjeld. Συνολικά, υπάρχουν πέντε ελικόπτερα που συμβάλλουν στην επιχείρηση. Ο Einar Knutsen στο Κέντρο Διάσωσης είπε στο δίκτυο TV 2 ότι επί του παρόντος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι σωστικές λέμβοι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κύματα έξι και οκτώ μέτρων.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, κατάφεραν να βάλουν μπροστά τις 3 από 4 μηχανές του πλοίου και γίνεται προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τις ακτές της Νορβηγίας. Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ, το κρουαζιερόπλοιο κινείται με 2-3 κόμβους. Το πλάνο είναι δύο ρυμουλκά να το βοηθήσουν να δέσει στο Μόλντε. Ομως, το εγχείρημα είναι δύσκολο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των θεόρατων κυμάτων και το κέντρο επιχειρήσεων δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσες ώρες θα χρειαστεί να φτάσει στο Μόλντε το κρουαζιερόπλοιο. 

Τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τις μηχανές του μεγάλου πλοίου, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο σε απόσταση εξαιρετικά κοντινή στην ακτή, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητες σχεδόν 70 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ τα κύματα ξεπερνούσαν τα οκτώ με εννιά μέτρα, καθιστώντας την κατάσταση για τους επιβάτες μέσα στο πλοίο, εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ads

Η πλειοψηφία των τουριστών ήταν από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ υπήρχαν επιβάτες από 16 χώρες συνολικά.  Ελικόπτερα και σκάφη έσπευσαν στην περιοχή και στην ξηρά ετοιμάστηκαν εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους επιβάτες, πρόσθεσε η υπηρεσία διασώσεων. Σύμφωνα με αναφορές από επιβάτες του πλοίου, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, καθώς το πλοίο έχει ήδη πάρει κλίση, με τα κύματα να το χτυπούν στα πλαϊνά του.

Το Viking Sky εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε ακυβέρνητο προς τη στεριά. Αργότερα το πλήρωμα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία μια μηχανή και το πλοίο αγκυροβόλησε σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την ξηρά. «Το πλοίο διαθέτει μια μηχανή που λειτουργεί και οι άνεμοι είναι ιδιαίτερης σφοδρότητας. Προτιμάμε, επομένως, ο κόσμος να βρίσκεται στη στεριά παρά πάνω στο πλοίο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αστυνομίας Τορ Άντρε Φρανκ. Πλεούμενα και πέντε ελικόπτερα συνδράμουν στην επιχείρηση. «Θα χρειαστεί χρόνος για να απομακρύνουμε τους πάντες» επισήμανε ο Φρανκ.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρόμσνταλ (δυτική Νορβηγία), μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια.