Οργανωμένη εκκένωση Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από τον Νίγηρα ξεκίνησε την Τρίτη σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, με το στρατιωτιικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζού στα τέλη Ιουλίου, να βρίκεται σε εξέλιξη.

Ads

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Νιαμέι (σσ: πρωτεύουσα του Νίγηρα) τη βία κατά της πρεσβείας μας προχθές και το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος είναι κλειστός και οι πολίτες μας δεν μπορούν να φύγουν με δικά τους μέσα, η Γαλλία προετοιμάζει την εκκένωση των πολιτών της και (άλλων) Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εκκένωση θα ξεκινήσει σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου, υπήρχαν λιγότεροι από 1.200 Γάλλοι υπήκοοι στον Νίγηρα το 2022.

Ads

https://youtu.be/v45Q1IMfesM

Ωστόσο, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Le Monde, ανέφεραν ότι περίπου 600 βρίσκονται στη χώρα αυτή τη στιγμή, καθώς πολλές οικογένειες με παιδιά είναι σε διακοπές. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει ακριβή αριθμό, αλλά ανέφερε «αρκετές εκατοντάδες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε επίσης την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα κανονίσει μια ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της από τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα.

«Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στους συμπολίτες μας στη Νιαμέι την ευκαιρία να φύγουν από την πόλη με μια ειδική πτήση για την Ιταλία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο Twitter.