Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο μάχης της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν αυτή συμβεί, όπως δείχνουν έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνεντεύξεις που επικαλούνται οι New York Times. Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ απέρριψαν το σχέδιο ως φιλόδοξο, θεωρώντας το πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να το πραγματοποιήσει.

Ads

Το περίπου 40σέλιδο έγγραφο, το οποίο οι ισραηλινές αρχές ονόμασαν «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς») περιέγραφε, σημείο προς σημείο, ακριβώς το σχέδιο της επίθεσης που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Το μεταφρασμένο έγγραφο, το οποίο εξετάστηκε από τους NYT, δεν όριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά περιέγραφε μια μεθοδική επίθεση που είχε σχεδιαστεί για να κατατροπώσει τις οχυρώσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, να καταλάβει ισραηλινές πόλεις και να εισβάλει σε βασικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου μεραρχίας.

Η Χαμάς ακολούθησε το σχέδιο με συγκλονιστική ακρίβεια. Το έγγραφο προέβλεπε καταιγισμό ρουκετών στην αρχή της επίθεσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εξουδετερώσουν τις κάμερες ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων και ένοπλοι να εισβάλουν μαζικά στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και πεζοί – όλα αυτά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Ads

Το σχέδιο περιλάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, τους κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Χαμάς συγκέντρωνε τις πληροφορίες της και αν υπήρχαν διαρροές εντός του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα και αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν ιδία γνώση του επίμαχου εγγράφου.

Τον Ιούλιο, αναλύτρια της επίλεκτης μονάδας 8200 της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών είχε προειδοποιήσει πως διεξήχθησαν γυμνάσια μαχητών της Χαμάς που παρέπεμπαν σε καίριο βαθμό στο σχέδιο που περιγραφόταν στο έγγραφο με κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς». Ομως συνταγματάρχης της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης με τομέα ευθύνης τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε το σενάριο να διαπραχθεί τέτοια επίθεση: το χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας», και δη «εντελώς».

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα πως πρόκειται για φανταστικό σενάριο (…) πρόκειται για σχέδιο πολέμου, όχι απλά επίθεσης εναντίον ενός χωριού», επέμενε η αναλύτρια σε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

«Βιώσαμε ήδη παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο, με σενάριο που έμοιαζε φανταστικό. Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», συνέχιζε προφητικά η αναλύτρια, αναφερόμενη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Διαβάστε σχετικά: ΗΠΑ / Επιβεβαιώνουν ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ πριν την επίθεση της Χαμάς

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη παραδεχθεί ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα και η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτήσει επιτροπή για να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις. Το έγγραφο για το «Τείχος της Ιεριχούς» αποκαλύπτει έναν πολυετές σύνολο λανθασμένων ενεργειών που οδήγησαν στη χειρότερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μετά την επίθεση που οδήγησε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Το υπόβαθρο όλων αυτών των αποτυχιών ήταν μια μοναδική, μοιραία ανακριβής πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν είχε την ικανότητα να επιτεθεί και δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στην ισραηλινή κυβέρνηση, είπαν αξιωματούχοι, που αγνόησε τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο.

Το έγγραφο για το «Τείχος της Ιεριχούς» που πήρε το όνομά του από τις αρχαίες οχυρώσεις στη σημερινή κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ήταν ακόμη πιο σαφές. Περιέγραφε λεπτομερώς τις επιθέσεις με ρουκέτες για να αποσπάσουν την προσοχή των ισραηλινών στρατιωτών και να τους στείλουν στα καταφύγια, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αχρηστεύσουν τα περίτεχνα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.

«Στη συνέχεια, μαχητές της Χαμάς θα διαρρήξουν 60 σημεία του τείχους και θα εισβάλουν από τα σύνορα στο Ισραήλ» ανέφερε το έγγραφο που μάλιστα αρχίζει με ένα απόσπασμα από το Κοράνι:

«Αιφνιδιάστε τους μέσα από την πύλη. Αν το κάνετε, θα επικρατήσετε σίγουρα».

Η ίδια φράση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τη Χαμάς σε βίντεο και δηλώσεις της από τις 7 Οκτωβρίου.