Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, έληξε το πρωί της Παρασκευής, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να ανακοινώσει συμφωνία για την παράτασή της.

Ads

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η αναχαίτιση έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας και ανακοίνωσε την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Την ίδια ώρα, πυρά και εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, μέσω Telegram.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για την επανέναρξη των εχθροπραξιών με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «ανά πάσα στιγμή».

«Είμαστε έτοιμοι για την επίθεσή μας (…) είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Η επταήμερη εκεχειρία, η οποία άρχισε στις 24 Νοεμβρίου και παρατάθηκε δύο φορές, επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους και διευκόλυνε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον κατεστραμμένο θύλακα.