Μπίζνες με την Κίνα κάνει κρυφά ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γράφουν οι «New York Times» επικαλούμενοι τα φορολογικά αρχεία του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ φέρεται να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κίνα εδώ και χρόνια διατηρώντας έναν κινεζικό τραπεζικό λογαριασμό.

Ads

Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες πριν από το τελευταίο προεδρικό ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στο Τενεσί αύριο το βράδυ, ώρα ΗΠΑ (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

«Από την ανάλυση των φορολογικών αρχείων του Tραμπ προκύπτει ότι ο πρόεδρος διαθέτει έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, με εταιρική επωνυμία» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Tραμπ διατηρεί επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Ο κινεζικός λογαριασμός, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, ελέγχεται από την «Trump International Hotels Management» και μάλιστα οι φόροι που έχουν καταβληθεί στην Κϊνα υπολογίζεται σε 188.561 δολάρια από το 2013 έως το 2015.

Ads

Παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ δεν δείχνουν πόσα χρήματα έχουν μεταφερθεί στους λογαριασμούς του, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων δίνει εντολή στους αρχειοθέτες να αποκαλύπτουν τα μερίδια των εισοδημάτων τους που προέρχονται από ξένες χώρες.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της επιχείρησης του Τραμπ «Trump International Hotels Management», Άλαν Γκάρτεν, αρνήθηκε να κατονομάσει την κινεζική τράπεζα όπου υπάρχει ο λογαριασμός.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε στους Times ότι η επιχείρησή του «άνοιξε λογαριασμό με μια κινεζική τράπεζα που έχει γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πληρώσει τους τοπικούς φόρους» με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η εταιρεία είχε ανοίξει τον λογαριασμό μόλις άνοιξε ένα γραφείο στην Κίνα «για να διερευνήσει τις δυνατότητες για ξενοδοχειακές προσφορές στην Ασία».

«Δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ συμφωνίες, συναλλαγές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και, από το 2015, το γραφείο παραμένει ανενεργό», δήλωσε στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας πως, «αν και ο τραπεζικός λογαριασμός παραμένει ανοιχτός, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για κανέναν άλλο σκοπό».

Σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ, φέρεται να έχει επενδύσει τουλάχιστον 192.000 δολάρια σε πέντε εταιρείες που συστάθηκαν για την υλοποίηση έργων στην Κίνα επί πολλά χρόνια, αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ βασίζονταιFbor σε μια προηγούμενη έρευνα των «New York Times», σύμφωνα με την οποία δεν κατέβαλε φόρους εισοδήματος επί σχεδόν 15 χρόνια από το 2000, με το αιτιολογικό ότι είχε απωλέσει περισσότερα χρήματα από αυτά που εισέπραττε.

Τόσο τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία όσο και την πρώτη του χρονιά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κατέβαλε μόλις 750 δολάρια ως φόρο εισοδήματος, όπως έγραφαν οι Times.

Ο Τραμπ φέρεται να κάνει μπίζνες με τους Κινέζους και ο λαός της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου τον προτιμά για πρόεδρο των ΗΠΑ έναντι του Δημοκρατικού πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του BBC.

Ο πρύτανης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τσινουά του Πεκίνου, Γιαν Σουετόνγκ, εξηγεί τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση της χώρας του: «Εάν με ρωτήσετε ποιο είναι το συμφέρον της Κίνας, θα σας απαντήσω ότι είναι ο Τραμπ και όχι ο Μπάιντεν. Όχι γιατί ο Τραμπ θα ζημιώσει λιγότερο την Κίνα αλλά γιατί σίγουρα θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στη δική του χώρα απ’ ότι ο Μπάιντεν».

Με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, οι Κινέζοι δεν διστάζουν να δηλώνουν ότι η οικονομική και πολιτική παρακμή ευνοεί την Κινα ως ανερχόμενη δύναμη. Κατά συνέπεια, πολλοί είναι αυτοί που δεν κρύβουν την προτίμησή τους στον Αμερικανό πρόεδρο.