Νέα σοκαριστικά βίντεο από τη φονική σύγκρουση ενός επιβατικού αεροσκάφους των ιαπωνικών αερογραμμών με ένα μικρό αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ηaneda του Τόκιο.

Ads

Πλάνα που μεταδίδει το Skynews δείχνουν το Airbus A350 να έχει τυλιχτεί στις φλόγες και την ώρα που πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά, η ουρά αεροπλάνου καταρρέει. Αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος της Japan Airlines να κοπεί στα δύο.

Υπενθυμίζεται ότι από τη σύγκρουση πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ένα ακόμη είναι σοβαρά τραυματισμένο. Στο αεροπλάνο της Japan Airlines επέβαιναν 379 επιβάτες και πλήρωμα.

 

«Ήταν μία κόλαση»

Παράλληλα, τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετά τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών, περιέγραψαν επιβαίνοντες και άνθρωποι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιβάτες να φωνάζουν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που έχει γεμίσει με καπνό και άλλους να τρέχουν να απομακρυνθούν μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας εγκατάλειψης αεροπλάνου.

 


«Ένιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Ο 17χρονος Σουηδός Άντον Ντέιμπε, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο της Japan Airlines, δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι «όλη η καμπίνα γέμισε καπνό μέσα σε λίγα λεπτά. Πέσαμε στο πάτωμα. Μετά άνοιξαν οι πόρτες έκτακτης ανάγκης και τρέξαμε πάνω τους. Η καμπίνα βρομούσε σαν κόλαση. Ήταν μία κόλαση. Δεν είχαμε ιδέα πού πάμε, οπότε τρέξαμε έξω στο αεροδρόμιο. Ήταν χάος».

 

 

 

Η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της που επέστρεφαν με αυτή την πτήση, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε για να της εξηγήσει.

«Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», εξήγησε.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ για μια τόσο μεγάλη σύγκρουση σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Γιοσιμότο Αόκι, εμπειρογνώμων στα διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων.

«Τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ατυχημάτων, εφόσον οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια εκδίδουν σωστές οδηγίες και οι πιλότοι τις ακολουθούν» πρόσθεσε.

 

Πώς διασώθηκαν οι 379 επιβαίνοντες

Ο καθηγητής και διευθυντής της Ομάδας Μηχανικών Πυρασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Εντ Γκαλέα, εκθείασε το πλήρωμα της πτήσης 516 της Japan Airlines, για την αντίδρασή του μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

«Μπορείτε να δείτε ένα από το πλήρωμα του JAL στην έξοδο 4L να προτρέπει τους επιβάτες να επιστρέψουν στην έξοδο. Το μέλος του πληρώματος έχει έναν πυρσό τον οποίο χρησιμοποιεί για να προσελκύει επιβάτες στην έξοδο καθώς το αεροσκάφος γεμίζει με τοξικό καπνό. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, το αεροσκάφος είναι με το ρύγχος κάτω καθώς ο μηχανισμός ρύγχους έχει καταρρεύσει. Αυτό κάνει την εκκένωση και την απόδοση του πληρώματος ακόμα πιο απίστευτη. Για να χρησιμοποιήσουν τις εξόδους 4L, οι επιβάτες πρέπει ουσιαστικά να ανέβουν προς τα πάνω. Αυτό το μέλος του πληρώματος στην 4L κάνει εκπληκτική δουλειά. Από τους λίγους επιβάτες που μπορούμε να δούμε στο έδαφος να εκκενώνουν με ασφάλεια στο βίντεο, κανένας δεν έχει αποσκευές, κάτι που δείχνει καλή συμπεριφορά από τους επιβάτες και πιθανώς από το πλήρωμα που θα προέτρεπε τους επιβάτες να αφήσουν πίσω τις αποσκευές. Συγχαρητήρια στο πλήρωμα της JAL, είστε καταπληκτικοί, όλες οι ψυχές στο αεροσκάφος είναι ασφαλείς», είπε ο Γκαλέα.


Συμπερασματικά ο εμπειρογνώμονας κάνει λόγο για:

  • Χρησιμοποίηση του ειδικού πυρσού για την κατεύθυνση/ ανακατεύθυνση των επιβατών από μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους της JAL και γενικά καλή συμπεριφορά του πληρώματος του αεροσκάφους
  • Οι επιβάτες δεν έχασαν πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας να πάρουν τις αποσκευές τους, πιθανότατα μετά από προτροπή του πληρώματος.