Πλοίο που μετέφερε πάνω από 240 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της συριακής πόλης Χομς.

Ads

Σύμφωνα με διεθνή μέσα που επικαλούνται την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, στο ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Λιβύης, και εκφράζονται φόβοι πως ενδέχεται περίπου 150 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωής. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 300 στον αριθμό) επέβαιναν σε ένα ή δύο σκάφη που έφυγαν από την λιβυκή πόλη Χομς, περίπου 120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Οι επιζώντες περισυλλέχθηκαν από ντόπιους ψαράδες και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην ακτή από τη λιβυκή ακτοφυλακή, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του UNHCR Τσάρλι Γιάξλεϊ.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το ναυάγιο ως τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 117 άνθρωποι πέθαναν σε ναυάγιο έξω από τη Λιβύη, ενώ 65 άνθρωποι πνίγηκαν τον Μάιο όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Τυνησίας.

Ads

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως κάνει εκκλήσεις οι άνθρωποι που διασώζονται στη Μεσόγειο να μην επιστρέφονται στη Λιβύη, καθώς, εξαιτίας και των εμφύλιων συγκρούσεων, η κατάσταση στη χώρα είναι ανυπόφορη και οι μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες.