Πολλές δεκάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος Occupy Wall Street που είχαν ξεκινήσει πριν 13 ημέρες από τη Νέα Υόρκη έφτασαν στην Ουάσινγκτον. Εν τω μεταξύ, συγγνώμη για το περιστατικό ψεκασμού με σπρέι πιπεριού από άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατά φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ζητά η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, Λίντα Κατέχη, αλλά δεν προχωρά σε παραίτηση.

Ads

 

Κρατώντας μια αμερικάνικη σημαία και ένα πορτοκαλί πανό που γράφει «Ο λαός πριν από το κέρδος», οι διαδηλωτές από τη Νέα Υόρκη έφτασαν στον καταυλισμό Occupy DC, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από τον Λευκό Οίκο, πριν μεταβούν στο Καπιτώλιο για τη γενική τους συνέλευση.

«Είμαστε ένα ισχυρό κίνημα, απόλυτα αφοσιωμένο στο σκοπό του» τόνισε ένας από τους διαδηλωτές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πορεία τους μέσα σε καταρρακτώδη βροχή.

Ads

Η βροχή και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν την πορεία. «Είναι απίστευτο το ότι βρισκόμαστε τόσο κοντά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο 26χρονος Μάικ Γκλέιζερ, ο οποίος μετείχε στην αρχική ομάδα των περίπου 20 ακτιβιστών που ξεκίνησαν την πορεία από την Νέα Υόρκη στις 9 Νοεμβρίου. Ο αριθμός τους αυξήθηκε στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, η οποία τους έφερε κυρίως στη Φιλαδέλφεια και τη Βαλτιμόρη, τους είκοσι ακτιβιστές ακολούθησαν περίπου άλλοι τριάντα.

Δίδοντας το νέο όνομα «Καταλάβατε τον Αυτοκινητόδρομο», οι ακτιβιστές θέλησαν να προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου στο κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ και σύμφωνα με τον Μάικ Γκλέιζερ η πορεία αυτή, η πρώτη από μια σειρά «πολύ πιο μεγάλων» που θα ακολουθήσουν συνιστά μια «πραγματική εμπειρία».
 
Ζητά συγγνώμη αλλά δεν παραιτείται η πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
 
Εν τω μεταξύ, συγγνώμη για το περιστατικό ψεκασμού με σπρέι πιπεριού από άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατά φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ζητά η ελληνικής καταγωγής πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, Λίντα Κατέχη, αλλά δεν προχωρά σε παραίτηση.
 
Η 57χρονη πανεπιστημιακός και επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου από τα δέκα κάμπους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αντιμετωπίζει κατηγορίες για ασύμμετρες μεθόδους καταστολής κατά των φοιτητών, οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ του μαθήματός της στις 28 Νοεμβρίου, ζητώντας της να παραιτηθεί, καθώς θεωρούν ότι εκείνη έδωσε την εντολή για την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.
 
Μιλώντας σε εκατοντάδες φοιτητές τους ζήτησε συγγνώμη, ενώ έκανε αναφορά και στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 στην Αθήνα, όταν η χούντα έστειλε τα τανκ για να ρίξουν την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ήμουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω» τόνισε στους φοιτητές του Ντέιβις.
 
Οι φοιτητές πάντως την αποδοκίμασαν έντονα όταν έφυγε από την εξέδρα, φωνάζοντας της, «Μην ξαναγυρίσεις».
 
Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Occupy Wall Street» οι φοιτητές του UC Ντέιβις αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του πανεπιστημίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των σπουδών. Στις 18 Νοεμβρίου η Κατέχη είπε στους φοιτητές να απομακρύνουν τις σκηνές. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, έδωσε εντολή στην αστυνομία του πανεπιστημίου να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους. Ένας αστυνομικός ψέκασε απρόκλητα τους ειρηνικούς διαδηλωτές.