Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στο μετρό της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε χθες Τρίτη ένα σχέδιο για τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα χωρίς τη θέλησή τους αστέγων που πάσχουν από χρόνια ψυχικά νοσήματα.

Ads

«Αν μια σοβαρή ψυχική νόσος έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να είναι άστεγος και να αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο, έχουμε ηθική υποχρέωση να τον βοηθάμε να λάβει τη θεραπεία και τη φροντίδα που έχει ανάγκη», επεσήμανε ο Άνταμς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σήμερα ξεκινάμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους, που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους και δεν λαμβάνουν βοήθεια, να βρουν τον δρόμο τους προς τη θεραπεία και την ανάρρωση», υποστήριξε.

Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση το 2023 στη Νέα Υόρκη προβλέπει ότι η αστυνομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα μπορούν να παρεμβαίνουν στους δρόμους και το μετρό της πόλης για να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν παρά τη θέλησή τους σε ιδρύματα άστεγους που πιστεύεται ότι πάσχουν από ψυχικές και ψυχιατρικές νόσους.

Ads

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε λανθασμένα ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον παρά τη θέλησή του αν είναι βίαιος, έχει αυτοκτονικές τάσεις ή αποτελεί άμεσο κίνδυνο», επεσήμανε ο Άνταμς.

«Πρόκειται για έναν μύθο που πρέπει να εξαλειφθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους πάσχουν από ψυχικές νόσους οι οποίες τους θέτουν σε κίνδυνο και τους εμποδίζουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Πριν τη χθεσινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον δήμο και το νοσοκομειακό προσωπικό μπορούσαν να ζητούν τον εγκλεισμό σε ιδρύματα παρά τη θέλησή τους μόνο για τους άστεγους που αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Ο Άνταμς, που ανέλαβε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, δεσμεύθηκε αμέσως να απομακρύνει από τους σταθμούς μετρό της πόλης τους άστεγους που ζουν εκεί. Η αποφασιστικότητά του ενισχύθηκε μετά τον φόνο στις αρχές Ιανουαρίου μιας Αμερικανίδας ασιατικής καταγωγής, την οποία έσπρωξε στις ράγες του μετρό ένας άνδρας που ήταν γνωστό στις νοσοκομειακές υπηρεσίες και την αστυνομία ότι έπασχε από ψυχιατρικά προβλήματα.

Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ενώσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες, υπάρχουν 50.000 άστεγοι.

Τι λένε οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ακτιβιστές κατά της αστεγίας

Οι ακτιβιστές για την καταπολέμηση της αστεγίας υποστηρίζουν ότι ο «φαύλος κύκλος» της αστεγίας θα συνεχιστεί.

Ερευνητές και ακτιβιστές που μάχονται κατά της αστεγίας υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η παροχή βοήθειας σε άτομα με ψυχικές ασθένειες που ζουν στους δρόμους απαιτεί συνδυασμό στέγασης και κλινικών υπηρεσιών.

Τα άτομα που ανήκουν στον πληθυσμό που περιέγραψε ο Άνταμς χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά οι ευρύτεροι αγώνες που αντιμετωπίζουν δεν θα ωφεληθούν από το νέο νομοσχέδιο, δήλωσε η Σάρα Γκιλέσπι, ερευνήτρια στεγαστικής πολιτικής στο Urban Institute.

«Αν τους μεταφέρετε στο νοσοκομείο, δεν είμαι σίγουρη τι υπηρεσίες θα λάβουν και αν δεν υπάρχει σχέδιο για μόνιμη στέγαση θα επιστρέψουν στο δρόμο και ο κύκλος θα συνεχιστεί», δήλωσε η Γκιλέσπι στην USA TODAY.

«Μόλις κάποιος βρει στέγη, υπάρχουν υπηρεσίες wrap around», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη φροντίδα συμπεριφορικής υγείας που υποστηρίζει τους ανθρώπους στο σπίτι, στο σχολείο και σε άλλα περιβάλλοντα, μέσω πολλαπλών εκπαιδευμένων παρόχων φροντίδας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, υποστήριξε η Γκιλέσπι, οι ψυχικά ασθενείς που βιώνουν την έλλειψη στέγης θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν έναν «φαύλο κύκλο» χρήσης ναρκωτικών, αλληλεπιδράσεων με την αστυνομία και φυλακίσεων.