Νέα μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%, ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Τα μέτρα, που συνολικά αγγίζουν τα 65 δισ. εντάσσονται στο πακέτο λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Ads

Ως πρώτο μέρος του πακέτου μέτρων για εξοικόμηση συνολικά 65 δισ. ευρώ σε διάρκεια δυόμισι χρόνων, ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με κόψιμο του φετινού δώρου Χριστουγέννων για δημόσιους υπαλλήλους
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων επίσης «επανεξέταση» των επιδομάτων ανεργίας – ενώ το Μάιο η ανεργία έφτασε το 24,6% – με διάθεση… μείωσης. Επιπλέον εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.
 
Η μεταρρύθμιση της ισπανικής δημόσιας διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο Ραχόι, περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, καθώς και περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα».
 
Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, η Μαδρίτη πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 -έχοντας εξασφαλίσει παράταση ενός έτους από την ΕΕ.

Χαιρετίζει τα μέτρα η Κομισιόν
 
Οι νέοι φόροι και περικοπές που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση θα συμβάλλουν στο να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν. «Χαιρετίζουμε την σημερινή ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων από την ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ένα σημαντικό βήμα, για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος», πρόσθεσε.
 
Σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα επωμιστεί μέρος του κόστους της αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών, αλλά οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι και οι καταθέτες δεν θα επηρεαστούν από αυτή την ενέργεια.
 
«Μόλις αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη αίσθηση του κόστους της αναδιάρθρωσης, θα εργαστούμε βάσει της αρχής ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των ζημιών είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επωμιστούν ένα άδικο βάρος», ανέφερε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ.
 
«Αυτή η προσέγγιση έχει βασιστεί σε αρχές για την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα να διαφυλάσσεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα» πρόσθεσε.
 
Ο εκπρόσωπος είπε, ωστόσο, ότι οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι και καταθέτες δεν θα συμμετάσχουν. «Είναι σαφές ότι οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό τον καταμερισμό του κόστους».
 
«Η βασική αρχή για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση είναι η διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Είναι σαφές ότι εάν υποχρεώσεις τους καταθέτες, οι οποίοι, θέλω να τονίσω, δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε καταμερισμό κόστους, αλλά και τους προτιμώμενους ομολογιούχους, θα ήταν αντίθετο σε αυτή την αρχή», επισήμανε.

Δείτε επίσης: Νυχτερινή πορεία: Χιλιάδες Ισπανοί στο πλευρό των ανθρακωρύχων

Ads