Πυρκαγιά ξέσπασε σε σχολικό στάδιο το οποίο θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία στην γερμανική πόλη Νάουεν, δυτικά του Βερολίνου. Οι αρχές πιστεύουν ότι η καταστροφική πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες. Πάντως ο εμπρησμός ακολουθεί τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά προσφύγων στην Σαξονία τις προηγούμενες ημέρες. 

Ads

Στο στάδιο, όπου σημειώθηκε ο εμπρησμός, επρόκειτο να φιλοξενηθούν προσωρινά 130 Σύροι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως εμπρησμό καθώς εκτιμάται ως εξαιρετικά απίθανο να προκλήθηκε από τεχνική βλάβη. Ο Ντίτμα Βόιντκε, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, όπου ανήκει η πόλη Νάουεν, διεμήνυσε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στην ξενοφοβία. 

Οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά προσφύγων έχουν αυξηθεί κατά πολύ στη Γερμανία. Μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις Χάιντεναου της Σαξονίας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τις καταδίκασε χαρακτηρίζοντάς τις αποκρουστικές. 

Η Γερμανία χθες αποφάσισε να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες πολέμου της Συρίας δεν θα επαναπροωθούνται στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Ads