Ουκρανία και Γάζα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου της ΕΕ, κάτι που επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Ο ίδιος για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγων και την εξέταση νέων τρόπων για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Ελλάδα υπερβαίνει ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη που της παρέχει, προκειμένου να αμυνθεί ενάντια στην απροκάλυπτη ρωσική επίθεση.

Κατάπαυση του πυρός

Για τη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή να καταλήξει η σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Ελλάδα ζητά επίμονα κατάπαυση του πυρός συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ομήρων.

Ads

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα. Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση μέσω της λύσης των δύο κρατών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ικανοποιημένος, επειδή θα συζητηθούν θέματα πρωτογενούς τομέα που αφορούν τους αγρότες.

Διχασμένη η Σύνοδος για το ευρωομόλογο

Η πρωτοβουλία για την έκδοση ευρωομολόγου φαίνεται να ανήκει σε χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Εσθονία, με τη σύμφωνη γνώμη και κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η πρώτη που τάχθηκε υπέρ τς πρότασης, δήλωσε ότι «εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο που θα λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Ποιοι λένε όχι

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία, με την πρώτη επίσημη άρνηση στην πρωτοβουλία για την έκδοση ευρωομόλογου για την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση, να καταγράφεται από τον Μαρκ Ρούτε, τον πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών.