Σχέδιο για την ανάπτυξη μισθοφόρων στην Βενεζουέλα με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο προωθεί το αφεντικό της Blackwater, της διασημότερης και σκοτεινότερης εταιρίας μίσθωσης ιδιωτικού στρατού στον κόσμο.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, τους τελευταίους μήνες, ο Ερικ Πρινς – φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ – έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια» οικονομικής και πολιτικής στήριξης του σχεδίου του, από επιφανείς υποστηρικτές του Τραμπ και πλούσιους  Βενεζουελάνους. Σε ιδιωτικές συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ο Πρινς παρουσίασε ένα σχέδιο για την μίσθωση μέχρι και 5.000 στρατιωτών, από μισθωτή εκ μέρους του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

Μάλιστα, μια πηγή ανέφερε ότι ο Πρινς έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις σχετικά με το θέμα αυτό μόλις στα μέσα Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Garrett Marquis αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο Πρινς έχει προτείνει το σχέδιό του στην κυβέρνηση.

Ads

Εκπρόσωπος του Γκουαϊδό αρνήθηκε ότι έχει συζητήσει με τον Πρινς, όπως αρνήθηκε να απαντήσει σε επιπλέον ερωτήσεις του πρακτορείου.

Πάντως, δύο πηγές με άμεση γνώση του σχεδίου του Πρινς ανέφεραν ότι αρχικά προβλέπεται μια προεργασία συγκέντρωσης πληροφοριών και αργότερα η ανάπτυξη 4.000 έως 5.000 στρατιωτών, μισθωμένων κυρίως από την Κολομβία και άλλα λατινοαμερικάνικα κράτη, για την εφαρμογή της επιχείρησης αποσταθεροποίησης «DYNAMIC EVENT».