Ads

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας εξελέγεται ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παίρνει 51,9% των ψήφων. Ο Ολάντ γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας από το 1996 και η εκλογή του σηματοδοτεί μια αλλαγή στροφής σε όλη την Ευρώπη. Γίνεται ο μοναδικός Σοσιαλιστής ηγέτης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.  Ο 57χρονος πολιτικός έκανε τη μεγάλη αλλαγή, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής μετά τον Φρανσουά Μιτεράν που αναδεικνύεται πρόεδρος. Ο ηττημένος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, συνεχάρη τον νικητή και δήλωσε ότι παραιτείται από την πολιτική. Οι οπαδοί του Ολάντ ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη. To tvxs μετέφερε τις εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση

23:35 – Κλάμα για τους ψηφοφόρους του Σαρκοζί. Φωτογραφία από Liberation:

image

Ads

23:25 – Η ομιλία του Ολάντ μετά τη νίκη:

23:20 – Μικέ Μαρτί: “Σήμερα έχουμε μια ιστορική δυναμική της Αριστεράς”.
image

23:09 – Ν. Σαρκοζί: “Δε θα είμαι ξανά υποψήφιος, στις ίδες θέσσεις”, δήλωσαν ότι τους το είχε ξεκαθαρίσει ο πρώην Πρόεδρος Υπουργοί της Κυβέρνησης Σαρκοζί.

23:05 – Μαρί Λε Πεν: ” Δεν είναι η απόρριψη μιας πολιτικής, αλλά η απόρριψη ενός πολιτικού”

22:55 – Φ. Ολάντ: “Η αποστολή μου είναι να υπηρετήσω τη Δημοκρατία, να υπηρετήσω τη Γαλλία. Η 6η Μαΐου είναι μέρα ελπίδας”
image

22:40 – Αντιδράσεις από Γερμανία: Η εκλογή του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας αποτελεί «ένα ιστορικό γεγονός»,  δήλωσε σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε. Θέλοντας να διασκεδάσει την καχυποψία εξαιτίας της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης προς τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προεκλογικά, το Βερολίνο διαβεβαιώνει πως «εμείς προτιθέμεθα να συνεργασθούμε για ένα σύμφωνο ανάπτυξης» στην ΕΕ.

22: 35Πρώτες δηλώσεις Ολάντ: “Η αλλαγή που προτείνω, θα σταθεί αντάξια της Γαλλίας”. Η λιτότητα δεν πρέπει να είναι πια “μοιραία” για την Ευρώπη. Είμαι περήφανος που έχω τη δυνατότητα να δώσω αυτήν την ελπίδα.” δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και ζήτησε να κριθεί σε δύο βασικούς τομείς: τη δικαιοσύνη και τη νεότητα.

22:24 – Ματίν Σουλτς συγχαίρει τον Ολάντ : “Ώρα αλλαγής στην Ευρώπη”

22:18 –Πανηγυρισμοί και δηλώσεις:

«Είναι μια τεράστια ευτυχία» δήλωσε στο κανάλι TF1 η Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί με το που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. «Θέλω να δώσω κατ’ αρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Ολάντ» είπε, «για την εκστρατεία που έκανε και για το πρόγραμμά του. Νοιώθουμε υπερήφανοι που παίρνει σήμερα στα χέρια του το πεπρωμένο της χώρας, περιμέναμε τόσα χρόνια αυτήν τη στιγμή. Θέλησή μας είναι η σημερινή νίκη να μη είναι η νίκη του ενός στρατοπέδου εναντίον του άλλου, αλλά μια νίκη της Γαλλίας, την οποία ο Ολάντ θέλει να ανορθώσει μέσα από τη δικαιοσύνη και τη συσπείρωση του λαού».
image

Τη συγκίνησή του εξέφρασε και ο Πιερ Μοσκοβισί, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ. «Δουλέψαμε μαζί 10 μήνες, έκανε μια υπέροχη εκστρατεία» είπε. «Ήταν καλός συζητητής, καλός ομιλητής και ρήτορας. Είχε ένα πρόγραμμα συνεπές και πειστικό. Θεωρώ ότι ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης παίρνει σήμερα την προεδρία». Ανέφερε ότι μίλησε ήδη με τον Φρανσουά Ολάντ στο τηλέφωνο, «ήταν ευτυχής για τη σημερινή έκβαση των προσπαθειών μιας ολόκληρης ζωής, ενώ παράλληλα νοιώθει το μέγεθος των ευθυνών που τον περιμένουν» είπε ο Μοσκοβισί.

«Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, «είμαστε δημοκρατία, ο λαός είναι κυρίαρχος, εύχομαι καλή τύχη στον Φρανσουά Ολάντ. Το μέλλον της χώρας αφορά όλους μας και ευχόμεθα στη Γαλλία να επιτύχει». Πρόσθεσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί έκανε μια εκπληκτική εκστρατεία και υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι που τον ψήφισαν θα πρέπει να χαίρουν εκτίμησης, μέσα σ’ ένα πνεύμα συσπείρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε τις πεποιθήσεις μας». Κατέληξε λέγοντας ότι το UMP είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα μάχη για τις βουλευτικές εκλογές. Η νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει άμεσα, αφού οι βουλευτικές έχουν οριστεί για τις 10 και 17 Ιουνίου.

Ο Σαρκοζί έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ηγηθεί και αυτής της εκστρατείας. Στη νέα εκστρατεία αναφέρθηκε και η Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ, εκπρόσωπος του Νικολά Σαρκοζί για την προεκλογική του εκστρατεία. «Η μάχη συνεχίζεται», είπε. «Σήμερα όλες οι εξουσίες περνούν στα χέρια των σοσιαλιστών — η προεδρία, η Γερουσία, η πλειοψηφία της Τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφέρειες, διαμερίσματα, μεγάλες πόλεις. Η Γαλλία είναι χώρα των ισορροπιών και αυτές οι ισορροπίες ελπίζουμε να αποκατασταθούν με τις ερχόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

22: 10 – Liberation: Κοινωνικά θέματα “περιμένουν” λύση από το νέο   Πρόεδρο.   Πολλά κοινωνικά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος από τον Ιούλιο που θα αναλάβει τις συνομιλίες με του εταίρου. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η πλατεία της Βαστίλης κατακλύζεται από κόσμο που πανηγυρίζει για τη νίκη του Σοσιαλιστή Υποψηφίου.
image

21:58 – O Ν. Σαρκοζί εύχεται στον Ολάντ “Καλή τύχη”

21:48- Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο “συνεχάρη θερμά τον Φρανσουά Ολάντ” για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.


Ο Ντι Ρούπο, ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ολάντ λίγα λεπτά μετά τις 20:00 (ώρα Γαλλίας), τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι “ανυπομονεί να συνεργαστεί” με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την υλοποίηση “ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας”.

21:35 – Σαρκοζί: “Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για την ήττα”. Την ήττα του στη μάχη για τη γαλλική προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαριστώντας «τα εκατομμμύρια των ψηφοφόρων του». Ο Σαρκοζί είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών. Είναι δυνατόν να την κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα (των σημερινών προεδρικών εκλογών) είναι τιμητικά. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία» είχε είπε νωρίτερα ο Σαρκοζί σε ανώτερα  κομματικά στελέχη του UMP.

Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε σε πλήθος των ψηφοφόρων του UMΡ στο Παρίσι. Ο Γάλλος απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη λέξη αποτυχία, υπογραμμίζοντας την σημασία της αξιοπρέπειας στην ήττα και της ανάληψης της ευθύνης για το πολιτικό αποτέλεσμα.

Η ομιλία του διακόπηκε αρκετές φορές από τις φωνές των ψηφοφόρων, που τραγουδούσαν το όνομά του. Όταν ο Σαρκοζί τελείωσε το λόγο του, οι υποστηρικτές του τραγούδησαν τον γαλλικό εθνικό ύμνο.
image

21:18: Σύμφωνα με το FRANCE 24, o Νικολά Σαρκοζί εγκαταλείπει την πολιτική.
image

21:15- Liberation: “Ήρθε η ώρα της Αριστεράς” Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος μετά από 24 συνεχόμενα χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης στη Γαλλία. Ο δεύτερος Αριστερός Πρόεδρος που θα εγκατασταθεί στη Ιλίσια Πεδία αναδεικνύεται, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, ο Φρανσουά Ολάντ. 31 χρόνια μετά τη νίκη του Φρανσουά Μιτεράν, η πλατεία της Βαστίλης γεμίζει από τους οπαδούς του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος.

21:00 – Τα πρώτα exit polls των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών: Νικητής ο Φρανσουά Ολάντ.
Φ. Ολάντ 51,9% – Ν. Σαρκοζί 48,1%

20:45 –Liberation:  «A tout à l’heure à la Bastille» ( Τα λέμε στη Βαστίλη). Ο Φρανσουά Ολάντ θα κάνει δηλώσεις στις 20:00 (ώρα Γαλλίας) που βγαίνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή στην πλατεία της Βαστίλης. (φωτογραφία).
image

20:35 – Σε 25 λεπτά τα αποτελέσματα των exit polls. Στο 82% αναμένεται η συμμετοχή στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

20:25 – Μια ανάσα πριν τα αποτελέσματα στη Γαλλία. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Βίντεο από την ψηφοφορία των δύο πολιτικών από την Guardian.

20:15 – Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας ποσοστό 52% έως 53,3% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η νίκη του Ολάντ αποτελεί “μεγάλη ευτυχία”, δήλωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

20:13 – Σε λιγότερο από μία ώρα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Στις 19:00, 71,96% του εκλογικού σώματος είχε ολοκληρώσει την ψηφοφορία. Ζωντανά στη Le Monde.

20:00Le Figaro: H πολιτική καριέρα του Φρανσουά Ολάντ.

19:45 – Liberation: Βαστίλη, Κονκόρντ: Δύο πλατείες, μία μόνο γιορτή. Στην πλατεία της Βαστίλης θα συγκεντρωθούν οι ψηφοφόροι του Ολάντ, ενώ στο Κονκόρντ οι υποστηρικτές του Σαρκοζί. Στη φωτογραφία η Πλατεία της Βαστίλης που ανεμένεται να γεμίσει ασφυκτικά απόψε.image

19:40 – Τα έξιτ πολ των BVA, Ipsos και Opinion Way προβλέπουν ότι ο Ολάντ κερδίζει με ποσοστό 52,5% έναντι 47,5% του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βελγικής εφημερίδας Le Soir. Τρεις άλλες εταιρίες έρευνας –οι CSA, Ifop και Harris– προβλέπουν ότι τα ποσοστά θα είναι Ολάντ 53%-Σαρκοζί 47%, ενώ η TNS προβλέπει νίκη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά (53,5%-46,5%). Αν και τα αποτελέσματα που έχουν διαρρεύσει ήδη κυκλοφορούν σε ξένα ΜΜΕ, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να τα ανακοινώσουν ωσότου κλείσουν οι κάλπες, στις 20:00 τοπική ώρα [21:00 ώρα Ελλάδας].

19:30 – Οι υποστηρικτές του Ολάντ έχουν κατακλύσει το Σολφερίνο.
image

19:10 – Ο Σαρκοζί κινδυνεύει να γίνει ο 11ος Ευρωπαίος ηγέτης που κατακρημνίζεται κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

19:05 – Ο Ολάντ φαίνεται να είναι ο νέος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls στις πόλεις της Γαλλίας όπου έκλεισαν πριν λίγο οι κάλπες. Για ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια θα υπάρχουν εκτιμήσεις στις 20:00 ώρα Γαλλίας όπου θα κλείσουν και οι κάλπες.

18:50 –  Οι τελευταίες πληροφορίες από την Γαλλία όπου η ψηφοφορία συνεχίζεται σύμφωνα με τα μεχρι στιγμής αποτελέσματα από τα exit poll δίνουν 52,5% στον Φρανσουά Ολάντ και 47,5% στο Νικολά Σαρκοζί.

18:30 – Η συμμετοχή άγιξε το 71,96%, ενώ στον 1ο γύρο στις 22 Απριλίου έφτασε στα 70,59% όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τις Εκλογές του 2007 που ήταν στο 75,11% την ίδια ώρα. 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα αυτό δύσκολα αλλάζει, δεδομένου ότι αφορά κυρίως τις πρωινές ψήφους, στις οποίες κατά τεκμήριο ο Νικολά Σαρκοζί ευνοείται.

Ο Ολάντ προηγείται εξάλλου στις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις, μετέδωσε ττο βελγικό κανάλι RTBF, επικαλούμενο μερικά αποτελέσματα, καθώς συνεχίζεται η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το RTBF, βάσει των μερικών αυτών αποτελεσμάτων, ο Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 65% στο σύμπλεγμα των νησιών Σεν Πιέρ ε Μικελόν, στο βόρειο Ατλαντικό, 68,5% στη Μαρτινίκα, 72% στη Γουαδελούπη, 62% στη Γαλλική Γουιάνα και 51,5% στο Σεν Μαρτέν.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο Ολάντ είναι υψηλότερα από αυτά που είχε συγκεντρώσει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία ηττήθηκε από το Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2007, πρόσθεσε το RTBF