Την παραίτησή της στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υπέβαλε σήμερα Δευτέρα (26/2) η κυβέρνηση που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ νωρίτερα ο ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι η κατάσταση στον θύλακα είναι σε επικίνδυνο σημείο με την πλειονότητα του πληθυσμού να κινδυνεύει από λιμό.

Ads

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Διαβάστε: Γάζα / Συνεχίζονται οι βοβμαρδισμοί στη Ράφα – «Μαζικός λιμός» απειλεί τον πληθυσμό λέει ο ΟΗΕ

Όπως ανέφερε ο Στάγεχ, ο λόγος είναι η «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγω του «πολέμου, της γενοκτονίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ads

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν «προσπάθειες να καταστεί η [Παλαιστινιακή Αρχή] μια διοικητική αρχή και αρχή ασφαλείας χωρίς πολιτική επιρροή και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ενσαρκώσει το κράτος στη γη της Παλαιστίνης, παρά την κατοχή».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων, σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αμπάς ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, αποστολή της οποίας θα είναι η ασφάλεια και η ανοικοδόμηση της Γάζας. Κατά τις ίδιες πηγές, η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ειδικών (τεχνοκρατών) και όχι πολιτική. Την ηγεσία του νέου κυβερνητικού σχήματος φέρεται να αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου, Μοχάμεντ Μουσταφά.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Οι εξελίξεις αυτές συντείνουν στις πληροφορίες που ήθελαν τη Χαμάς να συμφωνεί, την περασμένη εβδομάδα, να σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Ο ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι συμφώνησε σε αυτό το σχέδιο.