Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε το Σάββατο (6/1) ότι ο Λίβανος δεν πρέπει να «παρασυρθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση» μετά την κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ τόνισε ότι η διπλωματία μπορεί να επικρατήσει ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ads

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί το να παρασυρθεί ο Λίβανος σε μια περιφερειακή σύγκρουση», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό με τον επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ.

Απευθυνόμενος στο Ισραήλ τόνισε ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια περιφερειακή σύγκρουση».

«Νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, ότι πρέπει να αποφευχθεί και ότι η διπλωματία μπορεί να επικρατήσει», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ads

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ως πρώτη «απάντηση» στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλα έξι στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα με drone στο Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος μετά την 7η Οκτωβρίου -γεγονός που ταυτόχρονα σηματοδοτεί στροφή στην πολεμική στρατηγική του Τελ Αβίβ- και ήταν επίσης το πρώτο χτύπημα που δέχεται το προπύργιο της Χεζμπολάχ από τον πόλεμο του 2006.

ΟΗΕ: Η Γάζα γίνεται μη κατοικήσιμη – Σε «κύκλο θανάτου» πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά

Κατεστραμμένα νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, έλλειψη τροφής, υγιεινής και ασφάλειας: οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται και σήμερα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να σωθούν.

Οι βομβαρδισμοί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συνεχίζονται επίσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία εισβολή στα τέλη Οκτωβρίου.

«Όλη η συνοικία είναι κατεστραμμένη, δεν ξέρω πού θα γυρίσει ο κόσμος. Πού θα ζήσουμε;», έλεγε χθες κάτοικος στην Τζαμπάλια (βόρεια), έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

«Βλέπετε όλη αυτή την καταστροφή, αλλά εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι. Δεν φύγαμε, προς τον νότο ή οπουδήποτε αλλού, παραμένουμε στην ας Σίκα (συνοικία στην Τζαμπάλια), εδώ όπου βρίσκονται τα σπίτια μας», συμπλήρωσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες των αμάχων επιβιώνουν με τα ελάχιστα, ενώ οι μισοί από τους εκτοπισμένους περνούν αρκετές ημέρες χωρίς καθόλου τροφή.

Οι ασθένειες είναι σε έξαρση, καθώς εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ έχουν καταρρεύσει τα συστήματα περίθαλψης και υδροδότησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 180.000 άνθρωποι πάσχουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ έχουν καταγραφεί 136.400 περιπτώσεις διάρροιας και 55.400 περιστατικά με ψείρες και ψώρας ανάμεσα σε άλλα.

Έκθεση της Unicef καταγράφει ότι το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών σιτίζεται ελάχιστα καθημερινά, κυρίως με γάλα και ψωμί, ενώ το 25% από τις έγκυες τρώνε μόνο μια μερίδα φαγητό την ημέρα.

Ένας στους τέσσερις κατοίκους παρουσιάζει συμπτώματα λιμού, καθώς το ισραηλινό σφυροκόπημα έχει κάνει απαγορευτική την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στη Γάζα, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Λωρίδα της Γάζας «γίνεται μη κατοικήσιμη».

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πιο υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Η απειλή για την ύπαρξή τους είναι καθημερινή ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί» σύμφωνα με τον Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει πλέον «κύκλο θανάτου» που «απειλεί πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά» στον θύλακο, πάμφτωχο ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από μια δεκαπενταετία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς το Σάββατο, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει 22.722 νεκρούς, κυρίως αμάχους, από τις 7 Οκτωβρίου.