Δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ως πρώτη «απάντηση» στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι.

Ads

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλα έξι στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα με drone στο Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος μετά την 7η Οκτωβρίου -γεγονός που ταυτόχρονα σηματοδοτεί στροφή στην πολεμική στρατηγική του Τελ Αβίβ- και ήταν επίσης το πρώτο χτύπημα που δέχεται το προπύργιο της Χεζμπολάχ από τον πόλεμο του 2006.

«Στο πλαίσιο της αρχικής μας απάντηση στη δολοφονία του μεγάλου ηγέτη σεΐχη Σάλεχ αλ Αρούρι, η ισλαμική αντίσταση στοχοθέτησε τη βάση της Μερόν με 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων», επεσήμανε η Χεζμπολάχ.

Ads

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα για περίπου 40 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον της Μερόν, ενώ πρόσθεσε ότι έπληξε έναν πυρήνα υπεύθυνο για κάποια από αυτά τα πυρά. Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, επεσήμανε ο στρατός. Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη (3/1) ότι επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα». Η Χαμάς έχασε τον κύριο συνομιλητή της με Χεζμπολάχ, την Τεχεράνη και την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ)

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι να δηλώνει από πλευράς του ότι ο στρατός είναι «πλήρως προετοιμασμένος για κάθε σενάριο» στη συνέχεια.

Ποια είναι η Χεζμπολάχ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982, στα μέσα του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ήταν μέρος της προσπάθειας του Ιράν να «εξάγει »την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 σε όλη την περιοχή και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στο Λίβανο το 1982.

Η επιρροή της Χεζμπολάχ βασίζεται στο εξελιγμένο οπλοστάσιό της και την υποστήριξη πολλών σιιτών του Λιβάνου που λένε ότι η οργάνωση υπερασπίζεται τη χώρα έναντι του Ισραήλ. Τα λιβανέζικα κόμματα που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει υπονομεύσει το κράτος και την κατηγορούν ότι παρασύρει μονομερώς τον Λίβανο σε ένοπλες συγκρούσεις.

Εισήλθε στην πολιτική του Λιβάνου πιο εμφανώς το 2005, αφού η Συρία απέσυρε τις δυνάμεις της από τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, ο οποίος συμβόλιζε τη σαουδαραβική επιρροή στη χώρα. Ένα δικαστήριο με την υποστήριξη του ΟΗΕ καταδίκασε ερήμην τρία μέλη της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία, με την οργάνωση να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, περιγράφοντας το δικαστήριο ως «πολιτικά υποκεινούμενο από τους εχθρούς της».

Το 2008, μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών αντιπάλων της στο Λίβανο, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας, εξελίχθηκε σε μια σύντομη σύγκρουση. Μαχητές της Χεζμπολάχ κατέλαβαν τμήματα της Βηρυτού μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα κατά του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της οργάνωσης.

Το 2016, ο προσκείμενος στη Χεζμπολάχ χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν έγινε πρόεδρος του Λιβάνου. Δύο χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πλειοψηφία αυτή χάθηκε το 2022, αλλά η ομάδα συνέχισε να ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή.