Σε μεγάλο «χουνέρι» εξελίχθηκε η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον ίδιο. Μετά τη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στον πρώτο γύρο και την ακύρωσή της, οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν τον νέο δήμαρχο της πόλης. Κι όπως όλα δείχνουν, ότι και να κάνει ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποτρέψει τη νέα νίκη που έρχεται για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι… «τερτίπια».

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, όχι μόνο θα κερδίσει τον Μπιναλί Γιλντιρίμ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά μπορεί να πάρει και κεφάλι έως και 8 μονάδες στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Οι προβλέψεις ανησύχησαν τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξει δικαστική απόφαση που να σταματήσει τον Ιμάμογλου, αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι προσέβαλε τον κυβερνήτη της πόλης Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα, τον Σεντάρ Γιαβούζ.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέλεξε να ρίξει τους τόνους που ο ίδιος είχε ανεβάσει, μην πιστεύοντας ότι ο Ιμάμογλου θα κατάφερνε να ξεπεράσει τον υποψήφιό του. Ακύρωσε μάλιστα τις προεκλογικές ομιλίες που είχε προγραμματίσει και άφησε τον ίδιο τον Γιλντιρίμ να βγει μπροστά. Η τηλεμαχία, που μεταδόθηκε απευθείας στις 16 Ιουνίου ανάμεσα στον Ιμάμογλου και τον Γιλντιρίμ, όμως, χτύπησε το καμπανάκι στον Ερντογάν που επέστρεψε στο προσκήνιο, κάνοντας ότι μπορεί για να ανακόψει τη φόρα του Ιμάμογλου.

Την αρχή την έκανε με αφορμή τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος η εκλογή του Ιμάμογλου θα ισοδυναμούσε με την εκλογή του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ads

Στη συνέχεια έκανε κινήσεις εντυπωσιασμού με σκοπό να κερδίσει την ψήφο των Κούρδων. Δήλωσε ότι θα φτάσει έως το σημείο να προσπαθήσει και να μεταφέρει το λείψανο του Κούρδου τραγουδιστή διαμαρτυρίας Αχμέτ Καγιά από το Παρίσι, ο οποίος σημειώνεται πως πέθανε εκεί αυτοεξόριστος λόγω των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του. Παράλληλα, επέτρεψε έπειτα από οκτώ χρόνια την πρόσβαση σε δικηγόρους στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αλλά οι Κούρδοι δεν «έφαγαν το τυράκι» και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι κλίνει παρά ταύτα να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου, υπενθυμίζοντας πως ήταν ο Ερντογάν και ο Γιλντιρίμ, που χαρακτήριζαν τους ψηφοφόρους του «τρομοκράτες» πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Στον Ερντογάν δεν απάντησαν ούτε ο Ιμάμογλου ούτε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να βάλει όλα τα χαρτιά που διαθέτει στο τραπέζι για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει ξανά την Κωνσταντινούπολη», σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος  Μουράτ Γετκίν σε άρθρο του που δημοσιεύει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Η πολιτική του άνοδος ως την προεδρία άρχισε όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πριν από 25 χρόνια. Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, αυτό δεν θα σημαίνει μόνον ότι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης με τον πληθυσμό της που πλησιάζει τα 16 εκατομμύρια, θα διοικούνται από δημάρχους του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου CHP με την υποστήριξη του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος (GP)», εξηγεί.

«Εξάλλου ο Ερντογάν ήταν αυτός που μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε γενικές εκλογές ή ακόμη και σε εκλογές που θα κρίνουν τη μοίρα της Τουρκίας. Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους Τούρκους ψηφοφόρους ως το τέλος της πολιτικής ανόδου του Ερντογάν και ίσως ως τα πρώτα σημάδια μιας παρακμής. Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει, ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία που η ενός ανδρός αρχή θα ηττηθεί μέσω της δημοκρατικής ψήφου», σημειώνει.

Ωστόσο απομένουν ακόμη λίγες ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες και ο Ερντογάν φυλάει πάντα πολλούς άσους στο μανίκι του.