«Αύριο θα δείτε στα ΜΜΕ τους ελιγμούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Θα δείτε λεπτομερώς και με αποδείξεις, τη συνομωσία που έκανε με τον συντονιστή του ντιμπέιτ».

Ads

Πρόκειται για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων της μεθεπόμενης ημέρας. Πράγματι, το σύνολο των εφημερίδων που στηρίζουν τον Ερντογάν (18 στις 21) δημοσίευσαν το πρωί της Τετάρτης τις φωτογραφίες του δημοσιογράφου, συντονιστή του ντιμπέιτ της προηγούμενης Κυριακής ανάμεσα στους δυο υποψήφιους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης, να συζητά με τον κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, το νέο ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης. «Κρυφή συνάντηση», «Του έδωσε από πριν τις ερωτήσεις», «Συνομώτησαν», ήταν οι τίτλοι. Παρόλα αυτά, ο Ισμαήλ Κουτσουκάγια, από το κανάλι Fox, που ήταν ο συντονιστής του πρώτου εδώ και 20 χρόνια τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ του υποψηφίου της κυβέρνησης και εκείνου της αντιπολίτευσης, είχε ήδη δηλώσει ότι συνομίλησε με τους δυο υποψηφίους προκειμένου να προετοιμαστεί η τηλεμαχία. «Προφανώς και δεν έδωσα τις ερωτήσεις. Απλώς συζητήσαμε σε γενικές γραμμές για το ντιμπέιτ και την διαδικασία», είπε. «Ομοίως μίλησα και με τον κυβερνητικό υποψήφιο στο τηλέφωνο», συνέχισε. Ο Ιμάμογλου επιβεβαίωσε τα όσα δήλωσε ο δημοσιογράφος: «Του είπα ότι μπορούσε να κάνει ό,τι ερώτηση ήθελε για την Κωνσταντινούπολη. Και φυσικά δεν ζήτησα τις ερωτήσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της κυβέρνησης, που ενώ είχε δηλώσει την Κυριακή το βράδυ στις τηλεοράσεις ότι ο συντονιστής ήταν «δίκαιος και ισότιμος», τώρα λέει πως είναι θύμα συνομωσίας: «Συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον αντίπαλό μου, ενώ με μένα έκανε μόνο ένα τηλεφώνημα. Αυτό δεν είναι ούτε ισότιμο, ούτε δίκαιο».

Η κυβέρνηση, που βρίσκεται 5 εώς 9 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, κάνει τα πάντα ώστε να μην χάσει στις κάλπες της Κυριακής.

Ads

Κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει να πει μέχρι στιγμής, ότι  μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Ο πανικός αλλά και ο φόβος κυριαρχούν στο στρατόπεδο των Ερντογανικών.

Τα «fake news» είναι το πιο δυνατό όπλο του Ερντογάν. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ διακινούν ολοένα και περισσότερες ειδήσεις, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, όλα κατασκευασμένα, για να αποδείξουν ότι ο κ. Ιμάμογλου «προσέβαλε τον νομάρχη της Κατύωρας στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος του απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα των VIP του αεροδρομίου της πόλης. Πριν από περίπου 10 ημέρες, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός με εξαιρετικό τρόπο από τους κατοίκους της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας – μια περιοχή που ήταν προπύργιο της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε δημοσίως ότι πήρε τηλέφωνο τον νομάρχη και τον συμβούλευσε να καταθέσει αγωγή εις βάρος του Ιμάμογλου μετά την ψηφοφορία. «Δεν ξέρω εκ των προτέρων ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου, όμως θα μπορούσαν οι δικαστές να ακυρώσουν την υποψηφιότητά του».

«Όλες αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο υποψήφιος της κυβέρνησης έχασε την τηλεμαχία», σχολίασε ένας αρθρογράφος.

Το πιο πρόσφατο τέχνασμα του Ερντογάν ήρθε μετά τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Μόρσι, που ήταν προσκείμενος στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και ιδιαίτερα συμπαθής στον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι εκλογές της 23ης Ιουνίου γίνονται μεταξύ του «Σίσι και του Γιλντιρίμ», δηλαδή του πραξικοπηματία στρατηγού που ανέτρεψε τον Μόρσι. Ο Ιμάμογλου απάντησε αμέσως: «Με λένε Εκρέμ Ιμάμογλου».

Ο Ερντογάν έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η επιλογή των πολιτών θα γίνει ανάμεσα «στους πραγματικούς Ιστανμπουλιώτες και σε εκείνους που θέλουν να αναγεννηθεί η Κωνσταντινούπολη». Η κυβέρνηση θέλησε να αποδομήσει τον κ. Ιμάμογλου, που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, και άρα είναι «Πόντιος»! Εμμέσως ήθελαν να πουν ότι ο κ. Ιμάμογλου είναι ελληνικής καταγωγής!

Αυτή η εθνική διάκριση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν στους κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Ιμάμογλου αντιτάχθηκε σε αυτό λέγοντας ότι πρέπει να σεβόμαστε όλες τις εθνότητες. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα για να μην χάσει τις εκλογές της Κυριακής. Όπως, εξάλλου, ο ίδιος έχει πει «αν χαθεί η Κωνσταντινούπολη, είναι σαν να χάνεται όλη η Τουρκία». Πράγματι, με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους και δέκα εκατομμύρια ψηφοφόρους, ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 4 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει μια μεγάλη πηγή εσόδων. Επιπλέον, η δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ήταν το πρώτο βήμα της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν. Επομένως, κινδυνεύει να χάσει μέσα στο σπίτι του. 

«Προσοχή! Την ημέρα της κάλπης ενδέχεται να υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις γύρω από τα εκλογικά κέντρα», «Προσοχή! Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προκαλέσει παρατυπίες για να ακυρώσει και αυτή την εκλογική αναμέτρηση», «Ο Ερντογάν μπορεί επίσης να κηρύξει κατάσταση πολέμου πιθανώς ενάντια στην Συρία για να ακυρώσει τις εκλογές», λένε οι κακές γλώσσες.

Θα δούμε…

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.