Την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 Ιουνίου, αποφάσισε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο, είχε ταχθεί πριν από μερικές ημέρες υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμαμογλου. Ήδη η αντιπολίτευση μιλάει για «καθαρή δικτατορία».

Ads

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου έχασε επίσης τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη, η Αττάλεια και η Μυρσίνη, είχε καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας παρατυπιών, όπως υποστηρίζει, και για διεξαγωγή νέων εκλογών. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως πολλά μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ως ώφειλαν, ότι έλειπαν πολλά πρακτικά εφορευτικών επιτροπών και ότι 40.000 άνθρωποι ψήφισαν παρότι δεν είχαν δικαίωμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Συμβούλιο στήριξε την απόφασή του στους δύο πρώτους ισχυρισμούς του AKP. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Ερντογάν δοκίμασε να μπλοκάρει τη νίκη του Ιμάμογλου με την ανακαταμέτρηση ψήφων, η οποία απλώς μείωσε την ήδη οριακή διαφορά σε 13.700 ψήφους. Έτσι προσέφυγε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. 

«Υπάρχει εδώ μια αντιπαράθεση, είναι σαφές. Υπάρχει εδώ μια παρατυπία, αυτό είναι επίσης σαφές. Ας πάμε στον λαό και ας δούμε τι λέει και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα το δεχθούμε», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι παράνομο να κερδίζει κανείς κόντρα στο ΑΚΡ», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, αντιπροέδρου του CHP, ο οποίος προσέθεσε: «Αυτό το σύστημα… δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε νόμιμο. Είναι καθαρή δικτατορία».

Διαβάστε επίσης: Χάνεις την Κωνσταντινούπολη… χάνεις την Τουρκία

Ads

Η απόφαση του Συμβουλίου όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και στους πολίτες. Σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης κόσμος κατέβηκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που είχε κάνει την εμφάνισή της και στο μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα που ξεκίνησε με αφορμή το πάρκο Γκεζί.

Σε δήλωσή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό τον λαό. «Αυτοί που έλαβαν την απόφαση σε αυτή τη χώρα μπορεί να αποτελούν οιωνό γκάφας και μάλιστα προδοσίας. Αλλά εμείς δε θα υποχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του CHP η οποία συνέρχεται εκτάκτως.

Η πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Κωνσταντινούπολης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τζανάν Καφταντζίογλου, σε μήνυμά της ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία της επαρχιακής επιτροπής, ανέφερε ότι δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να παραβιαστεί η βούληση του λαού. Κάλεσε όλους να παρακολουθούν με ψυχραιμία τη διαδικασία και να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα.