Στη λίστα του FBI με τους «πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες» προστέθηκε για πρώτη φορά μια γυναίκα. Πρόκειται για την Τζοάν Τσέσμαρντ, η οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία αστυνομικού το 1973, αλλά δραπέτευσε το 1979.

Ads

 
Η Τζόαν Τσέσμαρντ θεωρείται κορυφαίο στέλεχος των Μαύρων Πανθήρων. Η Τσέσμαρντ θεωρείται επίσης στέλεχος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, που από τις αμερικανικές αρχές περιγράφεται, ως «μια από τις πιο βίαιες μαχητικές οργανώσεις της δεκαετίας του 1970».
 
Η 65χρονη σήμερα γυναίκα δραπέτευσε το 1979. Έκτοτε πιστεύεται ότι ζει στην Κούβα με το όνομα Ασάτα Σακούρ. Το FBI καθώς και η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ προσφέρουν αμοιβή 2 εκ. δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή της.

Εκτός από την πρώτη γυναίκα στη λίστα του τρομοκρατών του FBI, τοποθετήθηκε επίσης στη λίστα που συγκροτήθηκε για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη λίστα αυτή είναι μόλις η δεύτερη «εγχώρια τρομοκράτης».
 
Ο ειδικός πράκτορας Aaron Ford υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Newark του New Jersey, στη σχετική συνέντευξη τύπου δεν δικαιολόγησε το σκεπτική για την ξαφνική προσθήκη της 65χρονης Shakur στη λίστα.
 
Ο Συνταγματάρχης της αστυνομίας, Rick Fuentes, πάντως ανέφερε ότι η Σακούρ «από το ασφαλές καταφύγιο της στην Κούβα έχει το βήμα να κηρύττει, να συγκεντρώνει γύρω της υποστηρικτές και να τους κινητοποιεί εναντίον των ΗΠΑ». «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι έχει συνεργασία με άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Fuentes, ωστόσο, δεν ανέφερε πια αποδεικτικά στοιχεία έχει στην διάθεσή της η αστυνομία για τη σύνθεση της Σακούρ με τη διεθνή τρομοκρατία.  
 
Ο Ford από την πλευρά του σημείωσε ότι ενώ οι ΗΠΑ «αγωνίζονται να μεταρρυθμίσουν τις σχέσεις τους με την Κούβα», δεν υπάρχει παρά μια μικρή ελπίδα να συμμορφωθεί η χώρα με τα αμερικανικά αιτήματα. Θεωρεί λοιπόν πολύ μικρή την πιθανότητα έκδοσης. 

Σύμφωνα με το RT, στις 2 Μαΐου του 1973, η Σακούρ οδηγούσε μαζί με δυο άτομα κοντά στο New Jersey, όταν τους έπιασε λάστιχο. Στο σημείο ξεκίνησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Σκοτώθηκε ο ένας καθώς κι ένα άτομα από την παρέα της Σακούρ. Παρ’ ότι η Σακούρ τραυματίστηκε βαριά κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο. Τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε για το φόνο του αστυνομικού. Δραπέτευσε το 1979 με τη βοήθεια τριών ανδρών που οι αρχές συνέδεσαν με τον Μαύρο Απελευθερωτικό Στρατό. Ο δικηγόρος της είχε δηλώσει πως χάρηκε που δραπέτευσε γιατί είχε καταδικαστεί άδικα.
 
Το 1984 της δόθηκε άσυλο στην Κούβα από το Φιντέλ Κάστρο που υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον της ήταν ψεύτικες.
 
Η ίδια έχει γράψει: «Το όνομά μου είναι Assata – αυτή που παλεύει – Olugbala  – για τον κόσμο – Shakur  – που το αξίζει – και είμαι μια φυγάς σκλάβος του 20 αιώνα. Εξαιτίας της δίωξής μου από την κυβέρνηση δεν είχα άλλη επιλογή παρά να δραπετεύσω από την πολιτική καταπίεση, το ρατσισμό και τη βία που επιβάλει αμερικανική κυβέρνηση στους μαύρους. Είμαι πρώην πολιτική κρατούμενη και ζω στην εξορία στην Κούβα από το 1984. Υπήρξα πολιτική ακτιβίστρια σε όλη μου τη ζωή και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε τα πάντα για να ποινικοποιήσει τη δράση μου, δεν είμαι εγκληματίας, ούτε υπήρξα ποτέ».
 
Μεταξύ άλλων παραδέχτηκε τη συμμετοχή της στους Μαύρους Πάνθηρες και υποστήριξε ότι το FBI ήθελε να «καταστρέψει τους επικεφαλής και τους ακτιβιστές της οργάνωσης»