Με την επικράτηση του στις πολιτείες του Μτσιγκαν και του Γιουσκόνσιν, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στους 264 εκλέκτορες και με τη νίκη του σε μια ακόμη πολιτεία θα συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων ώστε να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.  

Ads

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προς το παρόν μείνει στους 214 εκλέκτορες με τέσσερις πολιτείες να εκκρεμούν. Στις τρεις προηγείται αυτός, ωστόσο και στις τέσσερις η μάχη είναι αμφίρροπη και οι διαφορές είναι τόσο οριακές που θα μπορούσαν να ανατραπούν. Ο Τραμπ ήδη ξεδίπλωσε την στρατηγική του να αμφισβητήσει τα αποτέλεσματα στα δικαστήρια. Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που ενισχύουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, επικαλούμενο «έλλειψη διαφάνειας» στην καταμέτρηση, που συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο. 

Σε κάθε περίπτωση και κόντρα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω «πιάστηκαν» πάλι «αδιάβαστες» προβλέποντας ευρεία νίκη του Τζό Μπάιντεν, η εκλογική μάχη για την αμερικανική προεδρία εξακολουθεί να διατηρεί όλα τα στοιχεία ενός εκλογικού θρίλερ. Η εικόνα μιας βαθιά διχασμένης Αμερικής φανερώνεται και στις εκλογές για τις 100 έδρες στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με μια έδρα των Δημοκρατικών(48 έναντι 47). Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την άνετη πλειοψηφία τους(204 βουλευτές έναντι 188). 

Ο Τραμπ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του,  όχι μόνο διότι έσπευσε να αυτο-ανακηρυχθεί «νικητής», κατά τις πρώτες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, αλλά έκανε λόγο και για «νοθεία», φοβούμενος προφανώς ανατροπή από τις επιστολικές ψήφους, και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατιοί απάντησαν άμεσα ότι είναι έτοιμοι και για νομική μάχη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Τραμπ «πρωτοφανείς» και «σκανδαλώδεις», ενώ ο Μπάιντεν επέλεξε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση στην πρώτη ομιλία του, περιοριζόμενος, αν και προηγείται, να δηλώσει πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ads

Το οριακό αποτέλεσμα σε κρίσιμες πολιτείες προμηνύει πως η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ θα συνεχιστεί  πιθανότατα στις δικαστικές αίθουσες.  Ο «τορπιλισμός» της εκλογικής διαδικασίας λαμβάνει χώρα ενώ η καταμέτρηση των ψήφων στις βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα στις «πολιτείες κλειδιά» (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα) μετέτρεψαν την ανάδειξη του νέου Αμερκανού προέδρου σε ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Πάντως η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων έχει αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του Μπάιντεν.

Η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά επίπεδα, σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Υπενθυμίζεται πως ο νικητής δεν προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των ψήφων, αλλά από το εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες από τους συνολικά 538 μεγάλους εκλέκτορες του συνόλου των πολιτειών. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων και όποιος κερδίζει παίρνει όλους τους εκλέκτορές της. Η λογική δηλαδή είναι «the winner takes it all» και οι πολίτες μέσω της ψήφου τους δίνουν εντολή στους εκλέκτορες, που συγκροτούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» να ψηφίσουν τον Πρόεδρο που ψήφισε η πολιτεία τους.
 
Οι κρίσιμες Πολιτείες που κρίνουν τη μάχη

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με 264 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ και με κάτι περισσότερες από 2 εκατομμύρια ψήφους, αλλά όλα είναι ανοιχτά, αφού εκκρεμούν τα αποτελέσματα από τέσσερις πολιτείες:

  • Πενσιλβάνια (20)
  • Τζόρτζια (16)
  • Βόρεια Καρολίνα (15)
  • Νεβάδα (6)

Πρόκειται για τις πολιτείες που θα κρίνουν τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Τελευταία σημαντική νίκη του Μπάιντεν και κρίσιμο χτύπημα για τον Τράμπ ήταν το Μίσιγκαν, στο οποίο επικράτησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μετά από μια μάχη στήθος με στήθος που κρίθηκε σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Μάλιστα το επιτελείο του Τραμπ ζήτησε νωρίτερα την διακοπή της καταμέτρησης, τονίζοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ανάλογο εκλογικό θρίλερ διεξήχθη και στο Ουισκόνσι, όπου και πάλι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών με αντεπίθεση στο τέλος, ανέτρεψε το αποτέλεσμα και κατάφερε να επικρατήσει οριακά με μερικές χιλιάδες ψήφους.

Μετά την νίκη του σε Ουισκόνσι και Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν χρειάζεται να διατηρήσει το προβάδισμά του στη Νεβάδα ή να κάνει την ανατροπή σε μια εκ των Τζόρτζια, Πενσιλβάνια και Βόρεια Καρολίνα για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τράμπ θα παραμείνει για μια ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα από τη Νεβάδα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ανακηρύξει νικητή. Η εικόνα μπορεί επίσης να αλλάξει και στην Πενσιλβάνια στην οποία αν και ο Τραμπ φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή ισχυρό προβάδισμα, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων που θα προσμετρηθούν στη συνέχεια και πιθανόν να φέρουν την ανατροπή. 

Οι πολιτείες που έχουν ήδη κριθεί

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες: Μίσιγκαν (16), Ουισκόνσι (10), Αριζόνα (11), Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέιν (3 στους 4), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (1), Νιού Χάμσαϊρ (4), Νιού Τζέρζι (14), Νέα Υόρκη (29), Νέο Μέξικο (5), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουάσινγκτον (12).

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες: Τέξας (38), Φλόριντα (29), Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μοντάνα (3), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Νεμπράσκα (4), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαιόμινγκ (3).

Ο εκλογικός χάρτης

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις