Συγκλονιστικό βίντεο από τους πυροβολισμούς που δέχτηκε διασωστικό πλοίο από την αυτοαποκαλούμενη Λιβυκή ακτοφυλακή δημοσίευσαν η Mediterranea Saving Humans και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Ads

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δήλωσε σχετικά με την επίθεση στο tvxs ότι «Οι σφαίρες έπεφταν δυο μέτρα από τις βάρκες».

Και πρόσθεσε: «Διασώζαμε σε διεθνή ύδατα, περίπου 100 μίλια από τη Λιβύη στη ζώνη ανάμεσα στη Λιβύη και τη Μάλτα. Ξαφνικά εμφανίστηκε το λιβυκό λιμενικό πυροβολώντας αρχικά στον αέρα. Ήθελαν να πάρουν τους πρόσφυγες, γιατί είναι γνωστό πως πληρώνονται από την ΕΕ για να κρατούν τους πρόσφυγες στη Λιβύη.Όταν άκουσαν οι πρόσφυγες τους πυροβολισμούς, άρχισαν να πέφτουν ένας ένας στη θάλασσα και μάλιστα χωρίς σωσίβιο. Εκείνη την ώρα είδα ότι το ίδιο έκαναν και οι πρόσφυγες που ήταν ήδη στο σκάφος των Λίβυων. Είχαν προφανώς πάρει πρόσφυγες κι από άλλα σκάφη νωρίτερα. Όμως οι πρόσφυγες δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου βασανίζονται και πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα. Προτίμησαν να πέσουν στο νερό κάποιοι κρατώντας μάλιστα και μπιτόνια στα χέρια τους… μέσα σε συνθήκες πανικού. Οι σφαίρες έπεφταν δυο μέτρα από το φουσκωτό!».

Επιπλέον, ανέφερε σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της πράξης πως «πρόκειται για πράξη πειρατείας. Ήμασταν σε διεθνή ύδατα, όχι στα ύδατα της Λιβύης».

Ads

Αναλυτικά οι αναρτήσεις και τα βίντεο από την επίθεση