Ένα σκάφος της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής ακτοφυλακής επιτέθηκε βίαια την ώρα που το διασωστικό Mare Jonio, διέσωζε ένα σκάφος με πρόσφυγες σε κίνδυνο, σε διεθνή ύδατα.

Ads

Ο Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν στο νερό και στον αέρα, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας πολλούς να πέσουν στη θάλασσα, όπως γνωστοποίησε η οργάνωση Mediterranea Saving Humans, που διαχειρίζεται το σκάφος.

«Οι σφαίρες έπεφταν δυο μέτρα από τις βάρκες» λέει στο  tvxs ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος που αφηγείται το περιστατικό, σε δύσκολες για την επικοινωνία συνθήκες. Η επίθεση επηρέασε το σύστημα επικοινωνίας και το Mare Jonio βρίσκεται ακόμα στα ανοιχτά .

«Διασώζαμε σε διεθνή ύδατα, περίπου 100 μίλια από τη Λιβύη στη ζώνη ανάμεσα στη Λιβύη και τη Μάλτα. Ξαφνικά εμφανίστηκε το λιβυκό λιμενικό πυροβολώντας αρχικά στον αέρα. Ήθελαν να πάρουν τους πρόσφυγες, γιατί είναι  γνωστό πως πληρώνονται από την ΕΕ για να κρατούν τους πρόσφυγες στη Λιβύη.

Ads

Όταν άκουσαν οι πρόσφυγες τους πυροβολισμούς, άρχισαν να πέφτουν ένας ένας στη θάλασσα και μάλιστα χωρίς σωσίβιο. Εκείνη την ώρα είδα ότι το ίδιο έκαναν και οι πρόσφυγες που ήταν ήδη στο σκάφος των Λίβυων. Είχαν προφανώς πάρει πρόσφυγες κι από άλλα σκάφη   νωρίτερα. Όμως οι πρόσφυγες δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου βασανίζονται και πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα. Προτίμησαν να πέσουν στο νερό κάποιοι κρατώντας μάλιστα και μπιτόνια στα χέρια τους… μέσα σε συνθήκες πανικού. Οι σφαίρες έπεφταν δυο μέτρα από το φουσκωτό!»

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος λέει σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της πράξης πως «πρόκειται για πράξη πειρατείας. Ήμασταν σε διεθνή ύδατα, όχι στα ύδατα της Λιβύης».

Ρωτάω σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα κι αν κατάφεραν να διασώσουν πρόσφυγες πριν αποχωρήσουν.

«Εμείς είμαστε καλά. Καταφέραμε να διασώσουμε 58 πρόσφυγες. Δυστυχώς δεν ξέρω τι απέγιναν οι υπόλοιποι. Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματήσουν τους πρόσφυγες,  δεν διστάζουν να προξενούν ναυάγια.

Σήμερα ήταν μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες. Όταν εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους βουτώντας στην θάλασσα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»

Tο Mediterranea Saving Humans αναφέρει:

«Ένα σκάφος της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής ακτοφυλακής παρενέβη βίαια πριν λίγα λεπτά την ώρα που το Mare Jonio διέσωζε ένα σκάφος σε κίνδυνο σε διεθνή ύδατα. Ο Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν στο νερό και στον αέρα, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας πολλούς να πέσουν στη θάλασσα. Η ομάδα του Mare Jonio διασώζει τους ναυαγούς.  Ζητάμε από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι βίαιες, επικίνδυνες και εγκληματικές συμπεριφορές της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής Ακτοφυλακής».

Η σχετική ανάρτηση της οργάνωσης στο Χ: