Την «αλληλεγγύη του γαλλικού λαού» μετέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, με τους δύο ηγέτες να παραλληλίζουν τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία.

Ads

«Η επίθεση της Χαμάς αποτελεί μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορία. Η τρομοκρατία είναι κοινός εχθρός του Ισραήλ και της Γαλλίας. Πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς έλεος, αλλά με κανόνες» είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητά εκ νέου την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και κάλεσε συγκεκριμένα τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να ενεργήσουν υπεύθυνα. Λέει ότι προτείνει ο συνασπισμός που πολέμησε κατά του ISIS, να πολεμήσει και κατά της Χαμάς.

«Προτείνω ο διεθνής συνασπισμός που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ να διευρυνθεί και να επαναπροσδιοριστεί για την καταπολέμηση της Χαμάς. Δεν είστε μόνοι» διαμήνυσε ο Μακρόν. «Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος» πρόσθεσε, «αλλά όχι χωρίς κανόνες, διότι είμαστε δημοκρατίες που πολεμούν εναντίον τρομοκρατών, δημοκρατίες που σέβονται τους νόμους του πολέμου, δημοκρατίες που δεν στοχεύουν αμάχους, στη Γάζα ή αλλού».

Ads

«Όλοι θα κινδυνεύσουν αν η Χαμάς κερδίσει» είπε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, περιγράφοντας την ισλαμιστική οργάνωση ως «μέρος ενός άξονα του κακού που προσπαθεί να σύρει τον πολιτισμό πίσω στον μεσαίωνα». «Πρόκειται για μια μάχη για την καρδιά και την ψυχή της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου. Πρέπει να έχουμε μια αποφασιστική νίκη κατά της Χαμάς» τόνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε με «φρικτές συνέπειες» για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αν αποφασίσει να συμμετάσχει στον πόλεμο με ουσιαστικό τρόπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα και πιθανότατα θα ταξιδέψει στον Λίβανο και την Αίγυπτο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους.