Ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται, σύμφωνα με το Ελιζέ, να απευθύνει επίσης έκκληση «να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς έκτοτε και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση εισβολή ευρείας κλίμακας, με σκοπό να «αφανίσει» τη Χαμάς.

Ο Ισραηλνός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του, δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει αποφασιστική δράση». Περιέγραψε την κατάσταση στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς ως «εξαιρετικά περίπλοκη και εύθραυστη», λέγοντας ότι το Ισραήλ απαιτεί την «άμεση απελευθέρωση όλων των απαχθέντων πολιτών μας».

«Το Ισραήλ δεν κάνει διάκριση μεταξύ εκείνων που κρατούνται από τη Χαμάς με ισραηλινά διαβατήρια και οποιουδήποτε έχει άλλη υπηκοότητα», συνέχισε ο Χέρτζογκ και κατηγόρησε το Ιράν ότι υποδαυλίζει την ένταση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά μας ή με οποιονδήποτε άλλο. Επικεντρωνόμαστε στην καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και στην επιστροφή των πολιτών μας στην πατρίδα. Αλλά αν η Χεζμπολάχ μας σύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρώτος στόχος η απελευθέρωση των ομήρων»

«Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι ο πρώτος στόχος που πρέπει να έχουμε σήμερα είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς κανένα δισταγμό» είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «παίζει με τις ανθρώπινες ζωές». Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «δεν είναι μόνο του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα στοχευμένων επιχειρήσεων».

«Οι στοχευμένες ενέργειες είναι η καλύτερη λύση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τη χώρα σας και ολόκληρη την περιοχή. Αυτό που συνέβη δεν θα ξεχαστεί ποτέ, σίγουρα. Και θα είμαστε εδώ σήμερα, αύριο και μεθαύριο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά» δήλωσε ο Μακρόν.