Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι ο στρατός της χώρας είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και αναμένει πολιτικές οδηγίες, την ώρα που εδώ και καιρό αναμένεται η χερσαία εισβολή στη Γάζα, με στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται ήδη στα σύνορα.

Ads

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίζονται ότι έπληξαν «πάνω από 400 τρομοκρατικούς στόχους τις τελευταίες 24 ώρες» σε μια επιχείρηση που περιγράφεται ως «ευρείας κλίμακας για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως «μία από τις χειρότερες φρικαλεότητες της σύγχρονης εποχής» και κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο ότι «παίζει με τη φωτιά» στο βόρειο Ισραήλ.

Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι υποδαυλίζει την ένταση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά μας ή με οποιονδήποτε άλλο. Επικεντρωνόμαστε στην καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και στην επιστροφή των πολιτών μας στην πατρίδα. Αλλά αν η Χεζμπολάχ θα μας σύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα»

Ads

Δείτε live εικόνα

https://www.youtube.com/watch?v=IcPPJqKsTR8

Διαβάστε: Γάζα / Απελευθέρωση όλων των ομήρων και μετά συζήτηση για κατάπαυση του πυρός λέει ο Μπάιντεν – Επείγουσα ανάγκη για καύσιμα και νέα ισραηλινά πλήγματα

 

Παράλληλα, περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA στην τελευταία της ενημέρωση, και η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού καθώς και ο υπερπληθυσμός έχουν γίνει «μείζον πρόβλημα».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι άλλοι έξι υπάλληλοί της σκοτώθηκαν στη Γάζα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου να ανέλθει σε 35. Είπε ότι 40 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Λιβάνου από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μεταναστευτική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω διασυνοριακών επιθέσεων που οδήγησαν στο θάνατο μαχητών της Χεζμπολάχ και ισραηλινών στρατιωτών, καθώς και αμάχων, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος του Reuters, στο Λίβανο.