Πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Μαρί Λεπέν φέρεται να απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως αποκαλύπτει η ίδια η επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης».

Ads

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος, ως γνωστόν, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία γι΄αυτό και αναζητά λύση κυβέρνησης εθνικής ενότητας κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ που είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη.

Οι βουλευτές της «Εθνικής Συσπείρωσης», του κόμματος Λεπέν δηλαδή, προσέρχονται στο προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες έτσι ώστε να επιβάλλουν κάποιους τουλάχιστον από τους όρους τους.

Προς το παρόν, οι προθέσεις της Λεπέν δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.

Ads

Σε περίπτωση πάντως κυβερνητικής σύμπραξης με τη Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι απολύτως έκθετος σε κριτική, κυρίως από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που τον στήριξαν στην προεδρική εκλογή ακριβώς για να μην βρεθεί στο μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων η Λεπέν.

Aν πάντως ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει ευρύτερες συμμαχίες, θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με συνεργασίες ανά περίσταση και ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα έρχονται για ψήφιση.