Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Ads

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης (25η Μαρτίου), της ανακοίνωσης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσης του να αποχωρήσει από την ΕΕ, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης είναι το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας, το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, όπως είχαν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.