Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι έρευνες στην απόκρυμνη πλαγιά των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε χθες η πτήση A320 της Germanwings, παίρνοντας μαζί της στο θάνατο 144 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος. Το μοιραίο Airbus εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ. Η εικόνα στα σχεδόν 40 στρέμματα όπου έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι δραματική, με τις άψυχες σορούς των επιβατών να διακρίνονται σε απρόσιτα και δύσβατα σημεία. Θρήνος σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και την επίσημη Δικαιοσύνη να ζητά απαντήσεις. Φως στα αίτια του ατυχήματος αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί που εντοπίστηκε ήδη από εχθές, αλλά έχει υποστεί αλλοιώσεις. Στο σημείο μεταβαίνουν εντός της ημέρας ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι.

Ads

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Εκατοντάδες κομμάτια του αεροπλάνου της Germanwings βρίσκονται διασκορπισμένα στην απρόσιτη πλαγιά των Άλπεων, στη Νότια Γαλλία, όπου συνέβη εχθές το δυστύχημα. Ανάμεσα στα συντρίμια και τα πρώματα των 150 επιβατών. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της συντριβής του αεροπλάνου είναι το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα μεγάλο μέρος του και πως όλα του τα συντρίμια φαίνονται να μην ξεπερνούν σε μέγεθος ένα μικρό αυτοκίνητο. Η εικόνα έρχεται από τα συνεργεία διάσωσης που πραγματοποίησαν πτήσεις με ελικόπτερα πάνω από το Ντιν-λε-Μπεν, που βρίσκεται σε ύψος 2.000 μέτρων και δεν είναι προσβάσιμο οδικώς.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε. Συνεργεία ειδικών δυνάμεων τηας αστυνομίας και του στρατού προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο. Δέκα ιατροδικαστές και τρεις ανθρωπολόγοι θα μεταβούν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας για την ταυτοποίηση των θυμάτων με τη βοήθεια δειγμάτων DNA.

Ads

Χθες, αφού έκαναν πτήση πάνω από τον τόπο της συντριβής, πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης μίλησαν για δραματικές εικόνες. «Είναι εικόνες φρίκης. Πρόκειτα για μια τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαγιερ. Στο σημείο μεταβαίνουν εντός της ημέρας ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών.

Tweets by @germanwings

Απαντήσεις ζητούν οι συγγενείς και η Δικαιοσύνη

Συντετριμένοι είναι οι συγγενείς των θυμάτων, από τη στιγμή που οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για καμία ελπίδα ανεύρεσης επζώντων.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο μαύρο κουτί που βρέθηκε την Τρίτη στον τόπο της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings και είναι αυτό στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες στο πιλοτήριο. Το μαύρο κουρτί έχει υποστεί ζημιές αλλά έχει ήδη μεταφερθεί στο Παρίσι, στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων κι εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης.

Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε πως θα ληφθεί κατάθεση από οκτώ μάρτυρες, χωρίς να είναι σαφές για ποιους πρόκειται. Οι γαλλικές αρχές σε ανακοινώσεις τους τόνισαν ότι θεωρούν κάθε ενδεχομενό ανοικτό για τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι εδικοί, πάντως, ήδη αποκλείουν τον καιρό ως αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκλείουν καταρχήν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας. Τα διάφορα συστήματα καταγραφής δείχνουν ότι η ταχύτητα του αεροσκάφους την ώρα της συντριβής ήταν περίπου στα 350 μίλια την ώρα, κάτι το οποίο μπορεί να υποδεικνύει βλάβη στον κινητήρα.

Το γεγονός ότι το αεροπλάνο έκανε βουτιά θανάτου 8 ολόκληρων λεπτών σε συνδυασμό με τα δεδομένα της ταχύτητας που είχε αναπτύξει, καταδεικνύει ότι ο πιλότος ενδεχομένως να προσπάθησε να προσγειώσει το αεροπλάνο υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές.

image

Διαβάστε επίσης:

image

Οι εθνικότητες των θυμάτων

Η Germanwings ανακοίνωσε πως 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 έφηβοι που επέστρεφαν από σχολική ανταλλαγή με Ισπανούς μαθητές. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της της ισπανικής κυβέρνησης45 επιβάτες με ισπανικά επώνυμα επέβαιναν στην μοιραία πτήση, των οποίων μένει πάντως να πιστοποιηθεί η εθνικότητα. Ένας Βέλγος, ένας Δανός και δύο Βρετανοί επέβαιναν επίσης στο αεροσκάφος της Germanwings.

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών. Δύο Αργεντινοί επέβαιναν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, ενώ το Μεξικό έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρουσία σ’ αυτό τριών Μεξικανών.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως τα ονόματα δύο Ιαπώνων που διέμεναν στο Ντίσελντορφ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών του Airbus A320.

Ανάμεσα στα θύματα και δύο τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ, ο βαρύτονος μπάσος Όλεγκ Μπρίγιακ, 54 ετών, και η κοντράλτο Μαρίνα Ράντνερ, 33 ετώνοι οποίοι επέστρεφαν από εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη. Η Ράντνερ συνοδευόταν από το σύζυγό της και το μωρό της.

image

Το διαβατήριο που θα μπορούσε να είχε σώσει τους 16 μαθητές

Η αφηρημάδα μίας μαθήτριας θα μπορούσε να είχε σώσει τα 16 παιδιά που επέστρεφαν στη Γερμανία, αφού πέρασαν μία εβδομάδα σε μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μία μαθήτρια ξέχασε το διαβατήριο και η μαθητική αποστολή έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι όπου την φιλοξενούσε προκειμένου να το πάρει. Αν επέστρεφαν τα παιδιά με τους δασκάλους τους όμως θα έχαναν την πτήση. Η οικογένεια που φιλοξενούσε την 16χρονη μαθήτρια προθυμοποιήθηκε να στείλει όλα τα έγγραφα στο αεροδρόμιο, ώστε τα παιδιά να μην χάσουν την πτήση. Αν δεν το είχε κάνει, μαζί με την πτήση θα έχαναν και το ραντεβού με τον θάνατο…

image

Το χρονικό

Το αεροσκάφος της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, με 144 επιβάτες και 6 άτομα πλήρωμα συνετρίβη την Τρίτη στη νότια Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόντουσαν από το πρώτο λεπτό. Δεν υπάρχει κανείς επιζών. Ανάμεσά τους δυο βρέφη και 16 μαθητές από τη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο, που ταξίδευε από Βαρκελώνη για Ντίσελντορφ, έπεφτε για περίπου οκτώ λεπτά. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που τα μεγαλύτερα συντρίμμια δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Οι γαλλικές αρχές έχουν στα χέρια του το μαύρο κουτί, ενώ το σημείο της συντριβής έχει αποκλειστεί ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το σημείο. 

Το αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, είχε απογειωθεί στις 08.55 από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ. Το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 10:47 το πρωί ενώ βρισκόταν στα 5.000 πόδια. Λίγο αργότερα συνετρίβη. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων. Το σημείο δεν είναι προσβάσιμο οδικώς, ενώ τα συντρίμμια είναι διάσπαρτα σε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.