Με την ομιλία της για την ελευθερία στο διαδίκτυο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hilary Clinton, αναφέρθηκε σαφώς στην υπόθεση Google και Κίνας, σημειώνοντας ότι «ορισμένα κράτη δημιούργησαν τεχνητά εμπόδια και απέκλεισαν λέξεις, εκφράσεις και ονόματα από τις μηχανές αναζήτησης. Με τον τρόπο αυτό, παραβίασαν την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη νέων εργαλείων, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση», αναφερόμενη στην υπόθεση που έχει προκύψει μετά την επίθεση χάκερ στην Goggle και την απόφαση της τελευταίας να πάψει την λογοκρισία στην κινέζικη μηχανή αναζήτησης.

Ads

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωνε νωρίτερα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ: «Το περιστατικό με τη Google δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με τις διμερείς σχέσεις». «Αν η Google ή άλλη ξένη εταιρεία έχει προβλήματα στην Κίνα, πρέπει να λύνονται με βάση τον κινεζικό νόμο και η κινεζική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει» συμπλήρωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Παρόλα αυτά, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ma Zhaoxu δήλωσε ότι η κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ άσκησαν κριτική στην πολιτική της Κίνας στη διαχείριση του Διαδικτύου και υπονόησαν ότι η Κίνα περιορίζει την ελευθερία στο Διαδίκτυο, αυτό είναι αντίθετο με τα γεγονότα και είναι επιβλαβές για τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τα γεγονότα και να πάψουν να επικαλούνται την αποκαλούμενη ελευθερία του Διαδικτύου για να διατυπώσουν αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κίνας» τόνισε ο κ. Ma χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα της κ. Κλίντον.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν στις 12 Ιανουαρίου, η Google ανακοίνωσε ότι είχε υποστεί «προηγμένες και στοχευμένες» επιθέσεις κατά της ίδιας αλλά και τουλάχιστον 20 ακόμα αμερικανικών εταιρειών και ότι η επιθέσεις έγιναν από την Κίνα κυρίως κατά ατόμων που σχετίζονται με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με το περιστατικό αυτό, η Google έλαβε την απόφαση να πάψει να λογοκρίνει την κινεζική μηχανή της και προειδοποίησε ότι διατίθεται ακόμα και να αποχωρήσει εντελώς από τη χώρα.

Ads

Η εταιρία εξακολουθεί να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής στην Κίνα, όπως έκανε γνωστό χθες ο Eric Schmidt της Google, προσθέτοντας ότι σύντομα θα προχωρήσει στην διακοπή αυτής της πρακτικής, όπως ενημέρωσε μετά την επίθεση που δέχθηκε από χάκερ. Στο διαδίκτυο γίνονται αναφορές και για επίθεση χάκερ εναντίον της Yahoo στην Κίνα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Λίγο πριν προβεί στις δηλώσεις της, η κ. Clinton είχε υπογράψει υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Ελβετός υπήκοος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ταρίκ Ραμαντάν, αλλά και ο συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ Ανταμ Χαμπίμπ, θα μπορούν να αποκτήσουν βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ. Οι δύο πανεπιστημιακοί είχαν αποκλειστεί από τις ΗΠΑ μετά τις επικριτικές δηλώσεις τους για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα: Η Google πετάει το γάντι στην Κίνα, αρνούμενη πλέον τη λογοκρισία