Τέσσερις ακόμη πόλεις – τις Ρας Ρανούφ, Μπρέγκα, Ουκάιλα και Μπιν Τζαουάντ – έχουν ανακαταλάβει οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, που κινούνται πλέον προς τα δυτικά και την πόλη Σύρτη, γενέτειρα του στρατηγού Μουαμάρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Καντάφι επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στη Μιζουράτα.

Ads

Το Σάββατο, τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό, με 160 αποστολές, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις. Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας. Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.

Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, βρίσκεται και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, όπως μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Το μεσημέρι της Κυριακής αναφέρθηκε πως οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το λιμάνι της Ρας Λανούφ, καθώς και την πόληΜπρέγκα. Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου.

Επιπλέον, οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν δυτικά, στην πόλη Ουκάιλα, μετά την εκδίωξη των δυνάμεων του Καντάφι από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Ανταποκριτής του AlJazeera δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έφθασαν στην Ουκάιλα που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 110χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια και η οποία είναι η τελευταία πόλη πριν από τη Ρας Λανούφ.

Ads

Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζνταμπίγια και τη Σύρτη, ενώ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες». Δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε την Κυριακή πως πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν σήμερα από το προπύργιο του Καντάφι στη Σύρτη και κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικά κατέρριψαν πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα, γύρω από την Μιζουράτα. Στη Μιζουράτα, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά τη Βεγγάζη, οι επιθέσεις του Καντάφι σταμάτησαν όταν εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα. Οι αντικαθεστωτικοί προαναγγέλλουν ήδη «νικηφόρο πορεία προς την Τρίπολη». Ωστόσο, κάτοικος της πόλης δήλωσε λίγη ώρα αργότερα πως οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στην Μιζουράτα, τερματίζοντας τη σύντομη ανάπαυλα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού. «Η Μιζουράτα δέχεται επίθεση, η πόλη αλλά και το λιμάνι όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες. Δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πυρά πυροβολικού», τόνισε.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα. Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε «δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του». Την ίδια στιγμή, ο Καντάφι κάνει λόγο για σχεδόν 100 νεκρούς αμάχους από τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 35 χώρες στη Σύνοδο για τη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Τρίτης στο Λονδίνο, της ομάδας πολιτικής επαφής για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύνοδο θα πάρουν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.

Στόχος της συνόδου αυτής είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «να δείξει η διεθνής κοινότητα ότι είναι ενωμένη πίσω από τον ίδιο σκοπό, αλλά και να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρών, η οποία θα διασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο λιβυκό λαό, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός από την Ιταλία

Η Ιταλία θα προτείνει στη Γερμανία να υποστηρίξουν από κοινού ένα σχέδιο για τη Λιβύη που θα προβλέπει κατάπαυση του πυρός, γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας και εξορία για το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Φρατίνι τόνισε ότι η Ρώμη θα προσπαθήσει να πείσει το Βερολίνο να συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και ότι θα το παρουσιάσει σε συνάντηση στο Λονδίνο, την Τρίτη. «Έχουμε ένα σχέδιο και θα δούμε εάν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια ιταλο-γερμανική πρόταση την οποία να παρουσιάσουμε την Τρίτη», τόνισε ο Φρατίνι.

Παράλληλα, έκκληση στη διεθνή κοινότητα και σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την «άμεση έναρξη διαλόγου» ώστε να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος XVI.

Κριτική Αχμαντινετζάντ προς τη Δύση

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέκρινε τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες για την επέμβασή τους στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια τελετής παρουσία των προέδρων του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και της Αρμενίας, οι οποίοι ήλθαν στην Τεχεράνη για να γιορτάσουν το Νορούζ, το νέο έτος.

«Οι καταπιεστικές κυβερνήσεις, παρά τα μαθήματα που τους έδωσαν οι λαοί του Ιράκ και του Αφγανιστάν και το μίσος της κοινής γνώμης, επαναλαμβάνουν τα λάθη τους και με διάφορες προφάσεις βομβαρδίζουν αθώους πολίτες και καταστρέφουν τις υποδομές άλλων χωρών, για να κυριαρχήσουν σε αυτές», τόνισε και κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι προσπαθούν να «εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια και εξαπολύουν πολέμους για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης».

Σε εξαγωγή πετρελαίου προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί

Εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε σήμερα ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.

«Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ», δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν «σε λιγότερο από μια εβδομάδα». Ο Ταρχούνι τόνισε ότι οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.