Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλέιζιο, την πόλη, εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς που έχει ξεσπάσει στο Μπρούκλιν.

Ads

Ο Μπλέιζιο απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα 1.000 δολαρίων και θα έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς, μιας ασθένειας που έχει σχεδόν εξαλειφθεί, η οποία έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη από το 1991.

Από τον Οκτώβριο έχουν επιβεβαιωθεί 285 κρούσματα της ιλαράς στην πόλη, εκ των οποίων 246 παιδιά, κυρίως στην κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων στη συνοικία Ουίλιαμσμπεργκ, επεσήμανε ο ντε Μπλέιζιο. Μέχρι στιγμής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υποχρεωτικά μια σειρά εμβόλια για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, όμως επιρέπονται οι εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους. Έτσι τα σχολεία της κοινότητας των υπερορθόδοξων Εβραίων δέχονται μη εμβολιασμένα παιδιά.

Ads

«Όταν επιλέγεται να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, να έχετε υπόψη σας ότι παίρνετε αυτή την απόφαση και για τους ανθρώπους γύρω του», τόνισε η Ερμίνα Παλάσιο αναπληρώτρια δήμαρχος αρμόδια για την υγεία. Μάλιστα η Παλάσιο επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της έχουν ενημερωθεί για τη διοργάνωση «πάρτι ιλαράς», στα οποία οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους για να εκτεθούν στην ασθένειες.

Πρόκειται, για μια ραγδαία αύξηση σε σχέση με τα μόλις δύο κρούσματα που είχαν καταγραφεί το 2017, η οποία συνδέεται άμεσα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Συνολικά 21 άνθρωποι έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν, εκ των οποίων πέντε στην εντατική.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.