Δύο πρώην υπουργούς που κρατούνται στις φυλακές και άλλους δύο οι οποίοι έχουν αυτοεξοριστεί μετά από την απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία, συμπεριέλαβε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε.

Ads

Πάντως, ο σχηματισμός της περιφερειακής κυβέρνησης μπορεί να μπλοκαριστεί από τη Μαδρίτη, η οποία εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.

Από τους 13 «συμβούλους» της περιφερειακής κυβέρνησης, δύο, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, είναι προφυλακισμένοι. Άλλοι δύο, ο Τόνι Κομίν και ο Λούις Πουίγκ, είναι αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο, όπου κατέφυγαν με τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Τουρούλ και ο Ρουλ ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν σε ταυτόσημα μηνύματα στους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο δήλωσε την Παρασκευή πως η συμπερίληψη φυλακισμένων πολιτικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας θα απορριφθεί από τα δικαστήρια.

Ο Κιμ Τόρα, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τη Δευτέρα από το καταλανικό κοινοβούλιο, επελέγη από τον αποπεμφθέντα προκάτοχό του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως «νόμιμο πρόεδρο».