Mε τις σπασμαδικές και ακατανόητες ενέργειές του γύρω από το Ιράν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά παγκόσμια αναταραχή ενώ οι απειλές πολέμου δημιουργούν μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο για τη διεθνή πολιτική και διπλωματία. 

Ads

Αρχικά απείλησε με πόλεμο κάνοντας την απίστευτη δήλωση πως “σύντομα θα μάθετε αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν” και στη συνέχεια φέρεται να διέταξε επίθεση στο Ιράν, την οποία ακύρωσε λίγο μετά! Όλο το κλίμα που καλλιεργούσε το προηγούμενο διάστημα ήταν περισσότερο προπαρασκευή για πόλεμο και λιγότερο ένας διπλωματικός χειρισμός μιας κρίσης. Οι χειρισμοί του στην εξωτερική πολιτική θυμίζουν περισσότερο Δον Κορλεόνε στο “Νονό” παρά ηγέτη μιας υπερδύναμης

Και φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το Ιράν δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Συρία. Έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική ισχύ και μια πιθανή ανάφλεξη θα ανοίξει το “κουτί της πανδώρας”, με αναλυτές να εκφράζουν φόβους ακόμη και για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ενδεχομένως για άλλη μια φορά να μην υλοποιήσει τις απειλές του, όμως η τάση του να εξωθεί συστηματικά την κατάσταση στα άκρα λειτουργεί σωρευτικά για μια παγκόσμια αστάθεια με καταστροφικές συνέπειες.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, ο Τραμπ, σε αντίθεση με το σύνθημά του “η Αμερική μεγάλη ξανά”, τελικά όχι μόνο μίκρυνε τις ΗΠΑ αλλά παρασύρει σε “πτώση” όλο τον κόσμο, δημιουργώντας εστίες έντασης σε κάθε γωνιά για να πετύχει τους αλλοπρόσαλλους σκοπούς του. Για τον “καουμπόι” η διεθνής πολιτική δεν είναι παρά ένα παγκόσμιο “σαλούν”. Αλίμονο όμως αν ξεκινήσει το “πιστολίδι”. 

Ads