Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι σε ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση χθες το βράδυ, δήλωσε ότι είναι «με την πλάτη στον τοίχο», αλλά δεν φοβάται τον θάνατο και ότι η μάχη εναντίον της Δύσης θα συνεχιστεί «στο επέκεινα». Λίγο αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, σημείωνε πως οι εξεγερμένοι σημειώνουν «προφανείς προόδους».

Ads

Μιλώντας σε ένα συνέδριο, η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι «έχουν την πλάτη στον τοίχο». «Γίνεται ξεκάθαρη πρόοδος» από τους εξεγερμένους, εκτίμησε η αμερικανίδα υπουργός.

Ο ίδιος ο Καντάφι δήλωσε στο μήνυμά του πως «Θα αντισταθούμε και η μάχη θα συνεχιστεί στο επέκεινα, μέχρι να έχετε τελειώσει. Ομως εμείς δεν θα τελειώσουμε». Ο συνταγματάρχης απέτισε φόρο τιμής στον παλιό του συνεργάτη από την εποχή της Επανάστασης, Χουΐντι Χεμίντ, μέλη της οικογένειας του οποίου σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της κατοικίας του.

«Δεν φοβόμαστε. Δεν επιθυμούμε να ζήσουμε ή να σωθούμε», πρόσθεσε καταγγέλοντας την «στραυροφορία που έχει εξαπολυθεί εναντίον μίας μουσουλμανικής χώρας και που έχει στόχο άμαχους και παιδιά».

Ads

Τη Δευτέρα το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μία αεροπορική επίθεση εναντίον της πόλης Σορμάν, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, που είχε στόχο την κατοικία του Χουΐντι Χεμίντ, πολιτικού άνδρα με επιρροή και παλιού συνεργάτη του Καντάφι, με αποτελεσμα να σκοτώσει 15 ανθρώπους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αρχές.

«Είπατε ‘χτυπάμε τους στόχους μας με ακρίβεια’, δολοφόνοι», κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Καντάφι που εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια κρατάει την εξουσία της Λιβύης. «Μία ημέρα θα σας απαντήσουμε αναλόγως και τα σπίτια σας θα είναι νόμιμοι στόχοι», προειδοποίησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να στείλει ερευνητές στην κατοικία του Χεμίντ για να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για πολιτικό και όχι στρατιωτικό στόχο, όπως ισχυρίστηκε η συμμαχία. «Θα παραμείνουμε, θα αντισταθούμε και δεν θα σας ανεχθούμε. Χτυπήστε με τους πυραύλους σας για δύο, τρία, δέκα ή εκατό χρόνια», κατέληξε ο Καντάφι.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η απόφασή τους σχετικά με το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας -που έχει υποβληθεί από τον εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο- σε βάρος του Καντάφι.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΔΠΔ στην ιστοσελίδα του, «Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου το τμήμα προκαταρκτικών ερευνών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του που αφορά το αίτημα που υποβλήθηκε στις 16 Μαΐου του 2011 για τρία εντάλματα σύλληψης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, κατά του Σάιφ Αλ Ισλάμ Καντάφι και κατά του Αμπντάλα Αλ Σενούσι».

Στο μεταξύ, τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία συσπειρώνει τις βιομηχανικές χώρες, θα αντλήσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να αντισταθμίσουν τη διακοπή των λιβυκών εξαγωγών, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Νομπούο Τανάκα. Οι 28 χώρες μέλη της IEA θα διαθέσουν το πετρέλαιο αυτό στην αγορά για μία αρχική περίοδο 30 ημερών, διευκρίνισε ο Τανάκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα γεγονότα στη Λιβύη στέρησαν την αγορά στα τέλη Μαΐου από 132 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Πρόκειται μόλις για την τρίτη φορά στην ιστορία της ΙΕΑ από την ίδρυσή της μετά το πετρελαϊκό σοκ του 1973 που γίνεται αυτό. Οι άλλες δύο φορές ήταν μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990 και μετά τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ το 2005.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θα μετάσχουν στην προσπάθεια αυτή κατά 50%, οι ευρωπαϊκές χώρες κατά 30% και οι ασιατικές χώρες κατά 20%, κατέληξε.