Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Ιταλίας λόγω γρίπης και κορονοϊού.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ και όπως μεταδίδει το Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο την Ιταλική Ομοσπονδία Ογκολόγων, Καρδιολόγων και Αιματολόγων (FOCE), τα κρούσματα φαίνεται να αυξήθηκαν αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στις αίθουσες επειγόντων περιστατικών ως «εφιαλτική» και υπογραμμίζοντας πως οι θάλαμοι των νοσοκομείων βρίσκονται «υπό πολιορκία».

Η αιτία, σύμφωνα με την Ιταλική Ομοσπονδία, είναι η «εντελώς ανεπαρκής εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid και της γρίπης», ο συνδυασμός των οποίων οξέων λοιμώξεων επιδεινώνει την εικόνα.

Ads

Από την έναρξη της εκστρατείας έως τις 4 Ιανουαρίου 2024, λιγότερο από 2 εκ. πολίτες εμβολιάστηκαν – δηλαδή το 13,6% των άνω των 80 ετών, το 10,3% της ηλικιακής ομάδας 70-79 ετών και μόνο το 4,7% των πολιτών ηλικίας 60-69 ετών, σημειώνει η FOCE.

Αποτέλεσμα έχει «πολλές εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν να μεταφερθούν σε κανονικούς θαλάμους νοσοκομείων ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ημέρες».

Σύμφωνα με την FOCE, σημειώθηκε προοδευτική αύξηση της θνησιμότητας από το Covid, από 40-50 θανάτους το περασμένο καλοκαίρι έως και 10 φορές παραπάνω κρούσματα αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, ανησυχία προκάλεσε ο προ ολίγων ημερών θάνατος 2 ανδρών στην πόλη Βιτσέντσα από τον ιό Η1Ν1, του οποίου το όνομα αρχικά είχε λανθασμένα αποδοθεί στον ιό της «γρίπης των χοίρων».

Σε εφησυχασμό όμως προέβη η διεύθυνση του νοσοκομείου της πόλης, τονίζοντας πως είναι λάθος ο ιός της γρίπης να οριστεί ως μια παραλλαγή της «γρίπης των χοίρων».